Przechodząc na dietę roślinną wcale nie trzeba rezygnować z pysznych przekąsek. Brak mięsa w diecie nie stanowi dziś dla nikogo żadnego problemu. Wystarczy odrobina kreatywności, by wyczarować znakomite i proste dania. Te nuggetsy zrobisz z kalafiora. Będą smakować nawet lepiej niż te tradycyjne. Sekret leży w przepysznej panierce.
Kalafiora obieramy z liści, wycinamy twarde części łodygi i ucinamy na równe kawałki wielkości według własnego uznania. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie pilnując, by były al dente. Zbyt rozgotowane różyczki kalafiora nie nadadzą się do panierowania.
Mąkę przesiewamy do głębokiej miski. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy suche składniki. Łączymy całość z wodą i wyrabiamy do uzyskania gładkiej, lejącej masy. Płatki kukurydziane kruszymy i wsypujemy do osobnego naczynia. Każdą ugotowaną al dente różyczkę kalafiora zanurzamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce z kruszonych płatków. Tak przygotowane nuggetsy przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Kalafiorki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. Celsjusza. Należy piec je do momentu, aż będą chrupiące i zarumienione. Będą smakować obłędnie z domowym sosem czosnkowym lub tzatzikami. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl