Chrupiące i pyszne nuggetsy z kalafiora. Są w pełni wegańskie i idealne na każdą imprezę

Przechodząc na dietę roślinną wcale nie trzeba rezygnować z pysznych przekąsek. Brak mięsa w diecie nie stanowi dziś dla nikogo żadnego problemu. Wystarczy odrobina kreatywności, by wyczarować znakomite i proste dania. Te nuggetsy zrobisz z kalafiora. Będą smakować nawet lepiej niż te tradycyjne. Sekret leży w przepysznej panierce.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 250 ml wody lub mleka roślinnego,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • płatki kukurydziane,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Przepis na nuggetsy z halloumi [HAPS VEGE]

Pyszne nuggetsy z kalafiora przygotujesz w mgnieniu oka

Kalafiora obieramy z liści, wycinamy twarde części łodygi i ucinamy na równe kawałki wielkości według własnego uznania. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie pilnując, by były al dente. Zbyt rozgotowane różyczki kalafiora nie nadadzą się do panierowania. 

Mąkę przesiewamy do głębokiej miski. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy suche składniki. Łączymy całość z wodą i wyrabiamy do uzyskania gładkiej, lejącej masy. Płatki kukurydziane kruszymy i wsypujemy do osobnego naczynia. Każdą ugotowaną al dente różyczkę kalafiora zanurzamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce z kruszonych płatków. Tak przygotowane nuggetsy przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

Kalafiorki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. Celsjusza. Należy piec je do momentu, aż będą chrupiące i zarumienione. Będą smakować obłędnie z domowym sosem czosnkowym lub tzatzikami. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: