Mleko już nigdy nie wykipi. Wystarczy natrzeć garnek lub użyć odrobiny popularnej przyprawy

Kipiące mleko to koszmar. Nie dość, że wydłuża to czas przygotowania posiłku, to jeszcze trzeba później szorować kuchenkę. Na szczęście są sposoby na to, by mleko nie wykipiało. Na dodatek bardzo proste, bo jest duża szansa, że pomocne produkty i tak już masz w domu lub kupujesz na co dzień.

Więcej trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kipiące mleko to prawdziwa zmora. Na dodatek bywa tak kapryśne, że kipi w najmniej spodziewanym momencie. Wydaje nam się, że wszystko mamy pod kontrolą, odwracamy się na chwilę, żeby zrobić coś innego, a wtedy ono zaczyna wylewać się z garnka. Zdarza się to każdemu - zarówno mniej, jak i bardziej doświadczonym kucharzom i kucharkom. Na szczęście są jednak bardzo proste sposoby, które zapobiegną kipieniu mleka.

Zobacz wideo Triki, które ułatwią ci gotowanie i przyspieszą pracę w kuchni

Mleko już nigdy nie wykipi. Wystarczy szczypta

Jednym ze sposobów na zapobiegnięcie wykipieniu mleka, jest dodanie do niego odrobiny soli jeszcze przed gotowaniem. Nie jest to patent powszechnie znany, ale warto go wypróbować. Co ważne, mleko od tak niewielkiego dodatku tej przyprawy nie zmieni swojego smaku. 

Sól dodana do mleka ma też jeszcze inną zaletę. Szczypta tej przyprawy może też uratować przypalone mleko. Wystarczy przelać je do innego garnka, dodać sól i ponownie zagotować. Ten dodatek powinien zniwelować nieprzyjemny zapach.

Co zrobić, by mleko nie wykipiało? Natrzyj garnek

Na kipiące mleko można zastosować też inną metodę. W tym przypadku potrzebny będzie tłuszcz - to może być zarówno olej (najlepiej neutralny w smaku), jak i masło. Wystarczy natrzeć nimi garnek powyżej linii mleka aż do samego brzegu. Można to zrobić na przykład za pomocą ręcznika papierowego. 

Ostatecznie można się też zdecydować na tzw. kipichron. To specjalny krążek, który wkłada się na dno garnka. Gdy mleko zaczyna się gotować, kipichron stukaniem i podskakiwaniem daje sygnał, że pora wyłączyć palnik.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.