Co zrobić, żeby mleko nie przywierało do garnka podczas gotowania? Wystarczą dosłownie dwie łyżki

Jeśli często gotujecie mleko, na pewno wiecie, że w trakcie podgrzewania do dna garnka przywiera "mleczny nalot". Co zrobić, żeby tego uniknąć?

W trakcie gotowania mleka, na dnie garnka bardzo często pozostaje osad. To białka mleka, które koagulują w wysokiej temperaturze i przywierają do rozgrzanego metalu.

Jeśli będziecie podgrzewać mleko zbyt długo lub w za wysokiej temperaturze, osad ten może się przypalić i sprawić, że mleko nabierze nieprzyjemnego posmaku. Można tego jednak uniknąć. Co zrobić, żeby mleko nie przywierało do garnka? Są dwa sposoby.

Pływająca fabryka mleka. Ma pomóc przetrwać kataklizmy. Zobacz wideo:

Zobacz wideo

Woda

Zgodnie z najpopularniejszym, ludowym sposobem, zanim nalejemy do garnka mleko, musimy przepłukać jego wnętrze zimną wodą. Nieco wody zostawiamy również na dnie (wystarczą dosłownie 2 łyżki).

Następnie garnek z tą odrobiną wody stawiamy na gazie i podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Dopiero wtedy wlewamy do środka mleko i gotujemy jak zwykle.

Pamiętajcie jednak, żeby nie gotować mleka na zbyt dużym ogniu. W takich warunkach nawet dodatkowe środki ostrożności mogą się na nic nie zdać, bo mleko i tak się przypali. Średni ogień w zupełności wystarczy.

Najpierw zagotowujemy w garnku odrobinę wody, a dopiero potem wlewamy mleko - w ten sposób się nam nie przypaliNajpierw zagotowujemy w garnku odrobinę wody, a dopiero potem wlewamy mleko - w ten sposób się nam nie przypali Fot. Shutterstock

Olej

Drugi sposób polega na przetarciu wnętrza garnka odrobiną oleju, na przykład przy użyciu ręcznika papierowego. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się olej o neutralnym smaku, np. rafinowany rzepakowy czy słonecznikowy. Nie obawiajcie się, odrobiny oleju nie da się wyczuć w smaku mleka.

Eksperyment z użyciem oleju do gotowania mleka, przeprowadzili redaktorzy portalu "Cooks Illustrated". Ich zdaniem to najskuteczniejszy sposób na to, by mleko nie przywierało do garnka. Z eksperymentu wynikało jednak, że masło sprawdza się w tej roli gorzej niż olej czy nawet woda (więcej na ten temat).

Gdy mleko nadal się przypala

Garnki przeznaczone do gotowania mleka mają dwie warstwy, pomiędzy którymi znajduje się woda.Garnki przeznaczone do gotowania mleka mają dwie warstwy, pomiędzy którymi znajduje się woda. Fot. Shutterstock

W ostateczności, jeśli nic nie pomaga, możecie zainwestować w garnki z podwójnym dnem. Dzięki takiej konstrukcji potrawy mniej się w nich przypalają.

W sprzedaży są również specjalne garnki, które przeznaczone są wyłącznie do gotowania mleka. Zbudowane są z dwóch części ze stali nierdzewnej, pomiędzy którymi znajduje się woda.

A jakie wy macie sposoby na to, by mleko się nie przypalało lub nie przywierało do garnka?

Więcej o:
Copyright © Agora SA