Słodko-kwaśna surówka z kiszonych ogórków według przepisu babci. To idealny i zdrowy dodatek do obiadów domowych

Kwaśno-słodka surówka z ogórków kiszonych to idealny dodatek do domowych obiadów. Spokojnie zastąpi mizerię lub surówkę z kapusty, a przygotujesz ją w kilka minut. Wystarczy mieć pod ręką te podstawowe warzywa i przyprawy.

Warto zadbać o odpowiednią podaż warzyw do każdego posiłku. Często zdarza się, że nie jemy wystarczającej ilości zdrowych produktów, dlatego z pomocą przychodzą proste przepisy prosto od babci. W końcu zdrowe jedzenie nie musi być w żaden sposób skomplikowane czy drogie. Najczęściej wystarczy odrobina kreatywności i chęci. Przedstawiamy orzeźwiającą, słodko-kwaśną surówkę z ogórków kiszonych. Będzie pasować idealnie do kotletów schabowych, panierowanej ryby czy bitek wołowych. Co najważniejsze, surówkę przygotujesz o każdej porze roku, ponieważ wszystkie składniki są dostępne bez względu na czas w roku.

Składniki:

  • 8 ogórków kiszonych,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 średnia cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny.

Idealny dodatek do obiadu. Surówka według przepisu babci

Ogórki kiszone dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. Można je skroić na krajalnicy do warzyw. Gotowe ogórki odstawiamy do osobnej miski. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie, średniej długości paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy ją na odrobinie oleju. Wszystkie warzywa łączymy i mieszamy. 

Do szklanki lub miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy warzywa przygotowanym sosem. Gotową surówkę warto schłodzić i podawać zimną. Będzie idealną kompozycją kwaśnego, słodkiego i ostrego smaku. Nada się doskonale do domowych obiadów. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.