Warto zadbać o odpowiednią podaż warzyw do każdego posiłku. Często zdarza się, że nie jemy wystarczającej ilości zdrowych produktów, dlatego z pomocą przychodzą proste przepisy prosto od babci. W końcu zdrowe jedzenie nie musi być w żaden sposób skomplikowane czy drogie. Najczęściej wystarczy odrobina kreatywności i chęci. Przedstawiamy orzeźwiającą, słodko-kwaśną surówkę z ogórków kiszonych. Będzie pasować idealnie do kotletów schabowych, panierowanej ryby czy bitek wołowych. Co najważniejsze, surówkę przygotujesz o każdej porze roku, ponieważ wszystkie składniki są dostępne bez względu na czas w roku.
Ogórki kiszone dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. Można je skroić na krajalnicy do warzyw. Gotowe ogórki odstawiamy do osobnej miski. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie, średniej długości paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy ją na odrobinie oleju. Wszystkie warzywa łączymy i mieszamy.
Do szklanki lub miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy warzywa przygotowanym sosem. Gotową surówkę warto schłodzić i podawać zimną. Będzie idealną kompozycją kwaśnego, słodkiego i ostrego smaku. Nada się doskonale do domowych obiadów. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl