Słodko-kwaśna surówka z kiszonych ogórków według przepisu babci. To idealny i zdrowy dodatek do obiadów domowych

Kwaśno-słodka surówka z ogórków kiszonych to idealny dodatek do domowych obiadów. Spokojnie zastąpi mizerię lub surówkę z kapusty, a przygotujesz ją w kilka minut. Wystarczy mieć pod ręką te podstawowe warzywa i przyprawy.

Warto zadbać o odpowiednią podaż warzyw do każdego posiłku. Często zdarza się, że nie jemy wystarczającej ilości zdrowych produktów, dlatego z pomocą przychodzą proste przepisy prosto od babci. W końcu zdrowe jedzenie nie musi być w żaden sposób skomplikowane czy drogie. Najczęściej wystarczy odrobina kreatywności i chęci. Przedstawiamy orzeźwiającą, słodko-kwaśną surówkę z ogórków kiszonych. Będzie pasować idealnie do kotletów schabowych, panierowanej ryby czy bitek wołowych. Co najważniejsze, surówkę przygotujesz o każdej porze roku, ponieważ wszystkie składniki są dostępne bez względu na czas w roku.

Jajka faszerowane na Wielkanoc - tania przystawka, która może wyglądać i smakować jak z luksusowej restauracji. Zdjęcie ilustracyjneJajka faszerowane na Wielkanoc - tania przystawka, która może wyglądać jak z restauracji

Składniki:

  • 8 ogórków kiszonych,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 średnia cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny.

Idealny dodatek do obiadu. Surówka według przepisu babci

Ogórki kiszone dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. Można je skroić na krajalnicy do warzyw. Gotowe ogórki odstawiamy do osobnej miski. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie, średniej długości paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy ją na odrobinie oleju. Wszystkie warzywa łączymy i mieszamy. 

Do szklanki lub miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy warzywa przygotowanym sosem. Gotową surówkę warto schłodzić i podawać zimną. Będzie idealną kompozycją kwaśnego, słodkiego i ostrego smaku. Nada się doskonale do domowych obiadów. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto marchewkowe stało się bardzo znane na całym świecie.Ciasto marchewkowe Wielkanocne. Zaskocz wszystkich niecodzinnym słodkim deserem!

Więcej o: