Ciasto marchewkowe wielkanocne dość często gości na polskich stołach, jednak nie należy do tradycyjnych potraw. Szykując jedzenie na świąteczny obiad czy kolację z rodziną, zawsze staramy się zachować choć odrobinę tradycji. Wśród najbardziej klasycznych słodkości na Wielkanoc można wymienić:
Jednak czasy się zmieniają i coraz częściej na stołach pojawiają się również inne przepisy, a tradycje ulegają drobnym zmianom. Dlatego też ciasto marchewkowe również bardzo dobrze się sprawdzi jako wielkanocny przysmak.
Ciasto marchewkowe stało się bardzo znane na całym świecie. Jednakże popularność zyskało w okresie drugiej wojny światowej w Wielkiej Brytanii. Stamtąd pomysł na jego wykonanie przedostał się do Stanów Zjednoczonych i tak oto receptura obiegła cały świat. Ciasto zyskuje na popularności ze względu na swój cudowny smak, ale też i wilgotność oraz to, że jest dość szybkie w wykonaniu oraz niskobudżetowe.
Marchew to bardzo wartościowe warzywo. Jego kolor pochodzi od zawartych w niej przeciwutleniaczy zwanych karetenoidami, wśród których wymienić można:
Poza tym zawiera też związki fenolowe np. kwas felurowy, kwas kawowy. Ma też bardzo dużo cennych witamin, czyli m.in.: witaminę C, ryboflawinę, niacynę, tiaminę, witaminę E, witaminę K, kwas foliowy, witaminę B6, a także m.in. żelazo, potas, sód, wapń. Jest też warzywem, które posiada niewielką ilością kalorii, bo w 100 g jest ich ledwie ok. 30. Ciasto marchewkowe ma więc wiele cennych składników pozytywnych dla zdrowia.
Ciasto marchewkowe - przepisy na pyszne słodkości
Można znaleźć wiele opcji na ciasto marchewkowe. Przepisy są różne - mogą to być ciasta dwuwarstwowe, nadziewane, polewane lukrem, z bakaliami, a także w wielu innych wariatnach. Przepisy można też dowolnie modyfikować pod swoje preferencje smakowe. Oto jedna z receptur, do której potrzebne będzie:
Składniki: 300 g startej marchwi, ¾ szklanki oleju, cukier waniliowy, 200 g mąki pszennej, 200 g cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, szczypta soli.
Wykonanie:
Nawet dla osób, które dbają o formę i ilość spożywanych kalorii, można znaleźć rozwiązanie, by móc od święta zjeść pyszne ciasto. Przepis na ciasto marchewkowe fit wiąże się przede wszystkim ze zmodyfikowaniem użytych składników. Dobrze jest wtedy zrezygnować z kalorycznych dodatków takich, jak orzechy czy polewa w formie czekolady czy lukru. Można zwiększyć ilość marchwi w porównaniu do tej, która zwykle podawana jest w przepisie. Mąkę można zastąpić płatkami owsianymi albo użyć mąki razowej. Cukier można zastąpić np. ksylitolem, erytrolem czy innym słodzikiem.
Zobacz też: Przepis na ciasto marchewkowe. Cudownie delikatne o genialnym smaku. Błyskawicznie szybkie wykonanie