Ciasto marchewkowe Wielkanocne. Zaskocz wszystkich niecodziennym słodkim deserem!

Ciasto marchewkowe wielkanocne, czyli pyszny i zdrowy deser świąteczny. Jak przygotować puszysty przysmak? Z pewnością przydatna będzie sprawdzona receptura!

Ciasto marchewkowe wielkanocne, czyli jak wyjść poza tradycyjne dania

Ciasto marchewkowe wielkanocne dość często gości na polskich stołach, jednak nie należy do tradycyjnych potraw. Szykując jedzenie na świąteczny obiad czy kolację z rodziną, zawsze staramy się zachować choć odrobinę tradycji. Wśród najbardziej klasycznych słodkości na Wielkanoc można wymienić:

  • wszelkiego rodzaju babki
  • kolorowe mazurki,
  • sękacze,
  • serniki.

Jednak czasy się zmieniają i coraz częściej na stołach pojawiają się również inne przepisy, a tradycje ulegają drobnym zmianom. Dlatego też ciasto marchewkowe również bardzo dobrze się sprawdzi jako wielkanocny przysmak.

Skąd wziął się pomysł na ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe stało się bardzo znane na całym świecie. Jednakże popularność zyskało w okresie drugiej wojny światowej w Wielkiej Brytanii. Stamtąd pomysł na jego wykonanie przedostał się do Stanów Zjednoczonych i tak oto receptura obiegła cały świat. Ciasto zyskuje na popularności ze względu na swój cudowny smak, ale też i wilgotność oraz to, że jest dość szybkie w wykonaniu oraz niskobudżetowe.

Ciasto marchewkowe - przepis na zdrowy i pyszny deser. Dowiedz się, jakie właściwości ma marchew!

Marchew to bardzo wartościowe warzywo. Jego kolor pochodzi od zawartych w niej przeciwutleniaczy zwanych karetenoidami, wśród których wymienić można:

  • luteinę,
  • beta-karoten, 
  • prowitamina A,
  • flawonoidy.

Poza tym zawiera też związki fenolowe np. kwas felurowy, kwas kawowy. Ma też bardzo dużo cennych witamin, czyli m.in.: witaminę C, ryboflawinę, niacynę, tiaminę, witaminę E, witaminę K, kwas foliowy, witaminę B6, a także m.in. żelazo, potas, sód, wapń. Jest też warzywem, które posiada niewielką ilością kalorii, bo w 100 g jest ich ledwie ok. 30. Ciasto marchewkowe ma więc wiele cennych składników pozytywnych dla zdrowia.

Zobacz wideo Ciasto marchewkowe [HAPS KIDS]

Ciasto marchewkowe - przepisy na pyszne słodkości

Można znaleźć wiele opcji na ciasto marchewkowe. Przepisy są różne - mogą to być ciasta dwuwarstwowe, nadziewane, polewane lukrem, z bakaliami, a także w wielu innych wariatnach. Przepisy można też dowolnie modyfikować pod swoje preferencje smakowe. Oto jedna z receptur, do której potrzebne będzie:

Składniki: 300 g startej marchwi, ¾ szklanki oleju, cukier waniliowy, 200 g mąki pszennej, 200 g cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać olej. Dołożyć marchew.
  3. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól. Wszystko delikatnie wymieszać trzepaczką.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym uprzednio to temperatury 160 stopni przez ok 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka.
  5. Gotowe, przestudzone ciasto można polać dowolną polewą, np. lukrem lub czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Można też do ciasta opcjonalnie dodać np. cynamonu czy orzechów włoskich, które należy wymieszać ze wszystkimi składnikami przed wylaniem ciasta na formę.

Przepis na ciasto marchewkowe dietetyczne? Tak, to możliwe!

Nawet dla osób, które dbają o formę i ilość spożywanych kalorii, można znaleźć rozwiązanie, by móc od święta zjeść pyszne ciasto. Przepis na ciasto marchewkowe fit wiąże się przede wszystkim ze zmodyfikowaniem użytych składników. Dobrze jest wtedy zrezygnować z kalorycznych dodatków takich, jak orzechy czy polewa w formie czekolady czy lukru. Można zwiększyć ilość marchwi w porównaniu do tej, która zwykle podawana jest w przepisie. Mąkę można zastąpić płatkami owsianymi albo użyć mąki razowej. Cukier można zastąpić np. ksylitolem, erytrolem czy innym słodzikiem.

Zobacz też: Przepis na ciasto marchewkowe. Cudownie delikatne o genialnym smaku. Błyskawicznie szybkie wykonanie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.