-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrób je na śniadanie i wielkanocny stół. Jajek w tym stylu będzie zazdrościć ci cała rodzina. To uczta dla podniebienia
Zrób je na śniadanie i wielkanocny stół. Jajek w tym stylu będzie zazdrościć ci cała rodzina. To uczta dla podniebienia
To oczywiste, że jajka królują w czasie Świąt Wielkanocnych. Zrobienie ich nie tylko w wersji z majonezem będzie czymś nowym i wyszukanym. Podawane na ciepło staną się kulinarną tradycją. Żaden członek rodziny się im nie oprze.
Jajka to produkty, które w okresie Wielkanocy są towarem pierwszej potrzeby. To właśnie one grają pierwsze skrzypce w każdym daniu. To przecież oczywiste, że barszcz bez tego składnika nie może istnieć. A brak jajek w majonezie może przyprawić o zawrót głowy.
Przedstawiona przez nas propozycja to jajka po benedyktyńsku. Smakołyk ten jest znany od wielu lat, ponieważ powstał w XVIII wieku w Anglii. Jego nazwa pochodzi od zakonu benedyktyńskiego, gdzie mnisi uprawiali warzywa, owoce i zioła. To właśnie z nich przygotowywali potrawy. Jest to popularna śniadaniowa propozycja, ale dla przełamania schematów podaj ją na wielkanocnym stole. Jeśli chcesz zrobić je w najlepszym stylu nie zapomnij o kluczowym składniku. Jest nim sos hollandaise zrobiony z żółtek, soku z cytryny i masła.
Przepis na jajka po benedyktyńsku
Składniki
- 6 jajek,
- 3 bułki kajzerki,
- 6 plasterków ulubionej szynki,
- łyżka octu winnego,
- 4 żółtka,
- 100 g masła,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?
Sposób przygotowania
- Na samym początku przygotuj sos. Żółtka umieść w rondelku i za pomocą trzepaczki ubij na puszystą konsystencję. Następnie podgrzej je na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj. Do żółtek dodaj masło i mieszaj do zagęszczenia. Na koniec dodaj 2 łyżki soku z cytryny i dopraw przyprawami, takimi jak pieprz i sól. Odstaw do przestygnięcia.
- Teraz przygotuj jajka. Do rondelka wlej wodę oraz ocet winny. Doprowadź płyn do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Jajka wbijaj bezpośrednio do gorącej wody i gotuj przez około 4 minuty. Powinny być one ścięte z wierzchu i płynne w środku.
- Po przygotowaniu sosu i jajek czas na złożenie dania w całość. Bułki przetnij na pół i podgrzej je na patelni. Następnie wysmaruj masłem i ułóż na nich plastry szynki.
- Gotowe jajka przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw je do odsączenia z nadmiaru wody. Później połóż je na szynce, a wierzch polej przygotowanym sosem. Opcjonalnie posyp całość posiekanym szczypiorkiem.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl