Zrób je na śniadanie i wielkanocny stół. Jajek w tym stylu będzie zazdrościć ci cała rodzina. To uczta dla podniebienia

To oczywiste, że jajka królują w czasie Świąt Wielkanocnych. Zrobienie ich nie tylko w wersji z majonezem będzie czymś nowym i wyszukanym. Podawane na ciepło staną się kulinarną tradycją. Żaden członek rodziny się im nie oprze.

Jajka to produkty, które w okresie Wielkanocy są towarem pierwszej potrzeby. To właśnie one grają pierwsze skrzypce w każdym daniu. To przecież oczywiste, że barszcz bez tego składnika nie może istnieć. A brak jajek w majonezie może przyprawić o zawrót głowy.

Przedstawiona przez nas propozycja to jajka po benedyktyńsku. Smakołyk ten jest znany od wielu lat, ponieważ powstał w XVIII wieku w Anglii. Jego nazwa pochodzi od zakonu benedyktyńskiego, gdzie mnisi uprawiali warzywa, owoce i zioła. To właśnie z nich przygotowywali potrawy. Jest to popularna śniadaniowa propozycja, ale dla przełamania schematów podaj ją na wielkanocnym stole. Jeśli chcesz zrobić je w najlepszym stylu nie zapomnij o kluczowym składniku. Jest nim sos hollandaise zrobiony z żółtek, soku z cytryny i masła.

Przepis na jajka po benedyktyńsku

Składniki

  • 6 jajek,
  • 3 bułki kajzerki,
  • 6 plasterków ulubionej szynki,
  • łyżka octu winnego,
  • 4 żółtka,
  • 100 g masła,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Triki na szybkie obranie jajka. Znasz je wszystkie?

Sposób przygotowania

  1. Na samym początku przygotuj sos. Żółtka umieść w rondelku i za pomocą trzepaczki ubij na puszystą konsystencję. Następnie podgrzej je na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj. Do żółtek dodaj masło i mieszaj do zagęszczenia. Na koniec dodaj 2 łyżki soku z cytryny i dopraw przyprawami, takimi jak pieprz i sól. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Teraz przygotuj jajka. Do rondelka wlej wodę oraz ocet winny. Doprowadź płyn do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Jajka wbijaj bezpośrednio do gorącej wody i gotuj przez około 4 minuty. Powinny być one ścięte z wierzchu i płynne w środku.
  3. Po przygotowaniu sosu i jajek czas na złożenie dania w całość. Bułki przetnij na pół i podgrzej je na patelni. Następnie wysmaruj masłem i ułóż na nich plastry szynki.
  4. Gotowe jajka przenieś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw je do odsączenia z nadmiaru wody. Później połóż je na szynce, a wierzch polej przygotowanym sosem. Opcjonalnie posyp całość posiekanym szczypiorkiem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.