Uważasz mielone za najlepsze kotlety? Zapewne nie jadłeś tych. Ich smak przebije wszystko inne

Kotlety niezależnie od tego, z czego są zrobione, są jednym z ulubionych dań wielu osób. Aby jednak zrobić coś innego niż klasyczne mielone czy schabowe, proponujemy przyrządzić je z pysznego warzywa. Nie pożałujesz.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety to dobry dodatek do ziemniaków i sałatek zrobionych ze świeżych warzyw. Wiele osób robi je nawet codziennie, jednak zmienia tylko główny składnik. Okazuje się, że coraz więcej osób decyduje się na kotlety warzywne, w ten sposób rezygnując z mięsa. Kąski zrobione z samych warzyw smakiem nie odbiegają od tych tradycyjnych. Przez niektórych określane są nawet jako smaczniejsze propozycje. Są dobre zarówno dla tych, którzy wyłączyli ze swojej diety mięso, jak i dla tych, którzy poszukują nowych smaków. Dziś przedstawiamy przepis na kotlety z kalafiora, w których nie ma nic skomplikowanego.

Przepis na kotlety z kalafiora

Składniki:

  • główka średniego kalafiora,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść posiekanego koperku,
  • garść posiekanej pietruszki,
  • 1,5 szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na różyczki, dokładnie przemyj i włóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj do miękkości, a następnie odcedź i odstaw do ostudzenia.
  2. Gdy warzywo stanie się chłodne możesz przejść do rozdrabniania. Używając tłuczka lub praski do ziemniaków przeciśnij go tak, aby pozostała jednolita masa. Zwróć uwagę, aby nie pozostawić w niej większych kawałków.
  3. Do tak przygotowanej masy wbij jajka, wsyp sól, pieprz oraz 3 łyżki bułki tartej. Dodatek bułki jest po to, aby formowanie kotletów było łatwiejsze. W razie potrzeby możesz dodać jej nieco więcej.
  4. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Koperek i pietruszkę posiekaj na drobno. Wszystkie składniki umieść w naczyniu z masą. Ponownie wymieszaj do połączenia.
  5. Z powstałej masy formuj kotlety na wzór mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący układaj na nim powstałe kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  7. Po wysmażeniu podawaj z ulubionymi dodatkami np. z sosem śmietanowo-koperkowym, maślanką lub ziemniakami i surówką. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA