Kotlety niezależnie od tego, z czego są zrobione, są jednym z ulubionych dań wielu osób. Aby jednak zrobić coś innego niż klasyczne mielone czy schabowe, proponujemy przyrządzić je z pysznego warzywa. Nie pożałujesz.
Timolina /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety to dobry dodatek do ziemniaków i sałatek zrobionych ze świeżych warzyw. Wiele osób robi je nawet codziennie, jednak zmienia tylko główny składnik. Okazuje się, że coraz więcej osób decyduje się na kotlety warzywne, w ten sposób rezygnując z mięsa. Kąski zrobione z samych warzyw smakiem nie odbiegają od tych tradycyjnych. Przez niektórych określane są nawet jako smaczniejsze propozycje. Są dobre zarówno dla tych, którzy wyłączyli ze swojej diety mięso, jak i dla tych, którzy poszukują nowych smaków. Dziś przedstawiamy przepis na kotlety z kalafiora, w których nie ma nic skomplikowanego.
REKLAMA
Przepis na kotlety z kalafiora
Składniki:
główka średniego kalafiora,
2 jajka,
2 ząbki czosnku,
garść posiekanego koperku,
garść posiekanej pietruszki,
1,5 szklanki bułki tartej,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Kalafior podziel na różyczki, dokładnie przemyj i włóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj do miękkości, a następnie odcedź i odstaw do ostudzenia.
Gdy warzywo stanie się chłodne możesz przejść do rozdrabniania. Używając tłuczka lub praski do ziemniaków przeciśnij go tak, aby pozostała jednolita masa. Zwróć uwagę, aby nie pozostawić w niej większych kawałków.
Do tak przygotowanej masy wbij jajka, wsyp sól, pieprz oraz 3 łyżki bułki tartej. Dodatek bułki jest po to, aby formowanie kotletów było łatwiejsze. W razie potrzeby możesz dodać jej nieco więcej.
Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Koperek i pietruszkę posiekaj na drobno. Wszystkie składniki umieść w naczyniu z masą. Ponownie wymieszaj do połączenia.
Z powstałej masy formuj kotlety na wzór mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący układaj na nim powstałe kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
Po wysmażeniu podawaj z ulubionymi dodatkami np. z sosem śmietanowo-koperkowym, maślanką lub ziemniakami i surówką. Smacznego!