Jak ugotować kalafiora, by smakował wybitnie? Dodaj do wody trzy składniki, a nie pożałujesz

Pytanie z tytułu wielu osobom może wydać się zupełnie niepotrzebne. No jak to jak? W wodzie. Owszem, ale nie samej. Warto dodać do niej kilka składników, dzięki którym kalafior będzie jeszcze smaczniejszy.

Gotowanie kalafiora to niby żadna filozofia. Okazuje się jednak, że można zrobić to lepiej (jak wiele innych rzeczy). Wystarczy dodać do wody trzy składniki, aby warzywo zyskało jeszcze lepszy i głębszy smak. Chodzi o mleko, cukier oraz sól. Ważne jest, aby zachować przy tym odpowiednie proporcje.

Jak ugotować kalafiora? Wymieszaj z wodą trzy składniki

Do ugotowania pysznego kalafiora będziemy potrzebować:

  • kalafiora (oczywiście),
  • wody,
  • mleka,
  • kilku łyżeczek soli,
  • kilku łyżeczek cukru.

Warzywo, zanim włożymy je do wody, trzeba umyć. Usuwamy też liście. Do dużego garnka wlewamy wodę i mleko w takiej samej ilości. Powinno być ich tyle, by kalafior był zakryty prawie cały. 

Zagotowujemy wodę z mlekiem, a następnie wkładamy do środka kalafior. Wsypujemy sól oraz cukier. Tutaj również ważne są proporcje. Na każdy litr powinniśmy dodać jedną łyżeczkę każdego z tych składników.

W takiej mieszance gotujemy kalafior nie dłużej niż 25 minut. W międzyczasie można sprawdzać, czy warzywo ma już odpowiednią miękkość. Po ugotowaniu podajemy kalafior tak, jak lubimy najbardziej.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Nie bój się kalafiora. Jest niemal tak zdrowy jak brokuły

Jak gotować kalafiora, żeby nie śmierdział?

Zapytacie, po co do wody dodawać mleko? Nie dość, że dzięki niemu kalafior będzie miał bardziej intensywny smak, to jeszcze zneutralizujemy brzydki zapach podczas gotowania. 

Innym ze sposobów gotowania kalafiora tak, by nie roznosiła się po mieszkaniu nieprzyjemna woń, jest dodanie do wody łyżeczki sody oczyszczonej. Ten składnik zapewni też apetyczny, biały kolor warzywa po ugotowaniu.

Dodatki, które również wyeliminują nieprzyjemny zapach gotowanego kalafiora, to listek laurowy w połączeniu z odrobiną soku z cytryny albo szczypta gałki muszkatołowej. Składniki te jednocześnie nieco zmienią ostateczny smak kalafiora.

Powyższe porady sprawdzą się także w przypadku gotowanych brokułów czy brukselki. Warto więc eliminować z kuchni brzydkie zapachy, a nie pyszne i zdrowe warzywa.

Źródło: inf. własna, smakosze.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.