Zobacz wideo
Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Zupa kalafiorowa gości na polskich stołach od niepamiętnych czasów. Jest smaczna, aromatyczna, a jej sposób przygotowania jest zadziwiająco prosty. Mało kto potrafi zepsuć to danie, a jeśli tak się dzieje, to musi być to niefortunny wypadek. Niektórzy uważają, że już smaczną potrawę można jeszcze bardziej podkręcić. Jak? Chodzi o trik z patelnią. W klasycznym przepisie wszystkie warzywa gotuje się bezpośrednio w garnku z wodą. Jednak niektórzy przed tą czynnością wolą je podsmażyć. Ich zdaniem wydobywa się wtedy więcej smaku, a zupa staje się smaczniejsza.
Przepis na zupę kalafiorową
Składniki:
- 1 duży kalafior,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- pół selera,
- pół cebuli,
- ziarenka ziela angielskiego,
- liście laurowe,
- 6 dużych ziemniaków,
- natka pietruszki,
- śmietana 18 proc.,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Marchew, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na mniejsze różyczki i również go przemyj.
- Do większego garnka wlej 1,5 l wody, wrzuć marchew, seler i pietruszkę, dodaj kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut.
- Po tym czasie dorzuć pokrojony kalafior i ziemniaki. Cebulę obierz i opal nad ogniem, również wrzuć do wywaru. Składniki gotuj przez kolejne 15 minut.
- Gdy ziemniaki zmiękną dopraw zupę solą i pieprzem. Do miseczki odlej chochlę bulionu i wymieszaj ją z trzema łyżkami kwaśnej śmietany. Tak powstałą mieszankę wlej do wywaru cały czas mieszając.
- Na koniec udekoruj danie posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl