-
Haps
-
Jak przygotować
- Trudno uwierzyć co do mizerii dodaje Strzelczyk. Babcie z pewnością takiej nie robią
Trudno uwierzyć co do mizerii dodaje Strzelczyk. Babcie z pewnością takiej nie robią
Mizeria to kultowy przysmak, który znany jest w każdym domu. Przepis na niego jest wszędzie prawie taki sam, może się jedynie różnić detalami. Tomasz Strzelczyk wykonał tę sałatkę łamiąc wszystkie zasady. To, co do niej dodał może przyprawiać o zawrót głowy.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem
Na temat mizerii nie trzeba długo opowiadać. Jest to najpopularniejsza i jedna z najprostszych sałatek, które występują w kuchni polskiej. Zazwyczaj wykonuje się ją ze świeżych ogórków, cebuli, śmietany i przypraw. Okazuje się, że nie wszyscy trzymają się tego przepisu. Tomasz Strzelczyk postanowił wyłamać się ze znanego schematu i dodał do niej nieco więcej składników. Oprócz ogórków gruntowych, do miski wrzucił awokado, a także sos zrobiony z jogurtu greckiego, musztardy, miodu i chili. Skropił całość sokiem z cytryny i wkruszył ser feta. Tak przyrządzona mizeria to dla większości nowość, a kucharz nadał jej nazwę "Ogórkowe Love".
Przepis na mizerię Tomasza Strzelczyka
Składniki
- 7 ogórków gruntowych,
- 1 awokado,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy,
- łyżeczka miodu,
- kostka sera feta,
- sok z połowy cytryny,
- pół łyżeczki płatków chili,
- garść pokrojonego koperku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Ogórki dokładnie przemyj i w zależności od grubości skórki możesz je albo obrać, albo nie. Osuszone warzywa posiekaj na cienkie plastry lub zetrzyj na specjalnej tarce.
- Awokado przetnij, wyjmij pestkę i usuń skórkę. Najlepiej się do tego sprawdzi użycie łyżki. Następnie pokrój je w kostkę i umieść w misce wraz z ogórkiem.
- Do osobnej miski wlej jogurt grecki, dodaj sok z cytryny, musztardę i miód. Wrzuć również posiekany koperek, sól, pieprz i płatki chili. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Do miski z awokado i ogórkami wkrusz ser feta i zalej wszystko przygotowanym sosem. Sałatkę energicznie wymieszaj. Podawaj jako dodatek do obiadu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl