• Link został skopiowany

Koźlarz - co można z niego zrobić? Przepisy w sam raz na powitanie jesieni

Koźlarz zwany też kozakiem lub koźlakiem to jeden z popularniejszych grzybów, jakie możemy znaleźć w polskich lasach. Kozaki są idealne do marynowania, sosów, zup czy jako drobna przekąska. Sprawdź przepisy na koźlaki w różnych odsłonach.
Koźlarz - co można z niego zrobić? Przepisy w sam raz na powitanie jesieni. Zdjęcie ilustracyjne
istock

Koźlaki marynowane - są prostsze w wykonaniu, niż myślisz

Koźlaki marynowane to świetna przekąska, zwłaszcza w okresie zimy, kiedy za oknem szaleją niskie temperatury, a my chcemy na chwilę wrócić pamięcią do złocistej jesieni. Mogłoby wydawać się, że przygotowanie marynowanych koźlaków jest bardzo skomplikowane i wymaga doświadczenia. Jednak nie jest to do końca prawdą, o czym za chwilę sami się przekonacie. Przepis na nie znajdziecie poniżej.

Koźlak - grzyby marynowane:

Składniki:

  • kapelusze koźlarzy (ok. 2 kg)
  • pół litra octu 10-procentowego
  • 1 l wody
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach, 4 łyżeczki gorczycy białej, sól, liście laurowe

Wykonanie:

  1. Cebule obierz, umyj i pokrój na kawałki.
  2. W garnku umieść wodę. Dodaj ocet, przyprawy, cukier oraz cebulę.
  3. Zagotuj zalewę. Proces ten powinien trwać trzy minuty.
  4. Grzyby oczyść i pokrój.
  5. Później wypłucz w osolonej wodzie.
  6. Umieść je w garnku. Zalej wodą i gotuj przez 10 minut, aż powstanie piana. Zbierz ją.
  7. Później odcedź grzyby i ostudź.
  8. Przygotuj słoiki. Umyj je dokładnie, wyparz i wytrzyj do sucha.
  9. Umieść grzyby w słoikach. Zalej zalewą. Zakręć słoiki. Pasteryzuj przez 20 minut.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Koźlak - przepis na omlet. Dodaj jeden składnik, a będą pulchniutkie!

Przepis na domowej roboty omlet z koźlakiem to świetny sposób na pożywne i ciepłe śniadanie lub kolacje. Dowiedz się, jak łatwo możesz go przyrządzić. Tutaj znajdziesz recepturę:

Składniki:

  •  2 jaja
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mleka
  • przyprawy: sól, pieprz - do smaku
  • szczypior
  • pomidor sporej wielkości
  • 5-6 koźlarzy
  • 1 łyżka masła klarowanego

Wykonanie:

  1. Obierz cebulę i pokrój na drobno.
  2. Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Podduś wszystko na maśle. Wyłącz i przykryj. Odłóż 2/3 porcji grzybów.
  3. Wykonaj ciasto na omlet. Wymieszaj mąkę, jajko, mleko, sól, pieprz i wodę (możesz dodać wodę gazowaną, aby omlet był bardziej pulchny).
  4. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  5. Wlej masę na rozgrzaną patelnię z grzybami.
  6. Usmaż z dwóch stron. Umieść odłożone wcześniej grzyby w środku omleta. Dodaj umytego i pokrojonego pomidora do środka.
  7. Złóż na pół, posyp świeżym i posiekanym szczypiorkiem.

Koźlak - przepisy na jesienny obiad i nie tylko

Koźlaki to grzyby na tyle uniwersalne, że można z nich wykonać praktycznie wszystko. Przepisy na nie są bardzo proste. Grzyby te doskonale sprawdzą się jako dodatek do domowej zupy. Oto przepis na zupę grzybową:

Składniki:

  • 15-20 grzybów
  • 2 cebule
  • 3 l wody najlepiej przefiltrowanej
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka + 1 natka pietruszki
  • 5 ziemniaków
  • około 200 g makaronu
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy, słodka papryka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki mąki
  • odrobina wody 

Wykonanie:

  1. Oczyść grzyby, pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Zalej wodą i gotuj przez pół godziny.
  3. Wlej wodę do oddzielnego garnka. Dodaj ugotowane grzyby. Dołóż obraną i pokrojoną marchew oraz pietruszkę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Zupę gotuj do miękkości warzyw. Proces ten powinien potrwać około 30 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj cebulkę. Obierz ją i pokrój w piórka. Podduś ją delikatnie na oleju. Posól do smaku i dodaj do zupy.
  5. W oddzielnym garnku ugotuj makaron. Dodaj go do zupy.
  6. Przygotuj zaprawkę z mąki i wody. Pamiętaj o wyrównaniu temperatury.
  7. Po wymieszaniu i wyrównaniu temperatury dolej do zupy i zagotuj.

Zobacz też: Jak zrobić proste kotlety ziemniaczane? Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i ciesz się pysznym daniem

Więcej o: