Koźlaki marynowane - są prostsze w wykonaniu, niż myślisz
Koźlaki marynowane to świetna przekąska, zwłaszcza w okresie zimy, kiedy za oknem szaleją niskie temperatury, a my chcemy na chwilę wrócić pamięcią do złocistej jesieni. Mogłoby wydawać się, że przygotowanie marynowanych koźlaków jest bardzo skomplikowane i wymaga doświadczenia. Jednak nie jest to do końca prawdą, o czym za chwilę sami się przekonacie. Przepis na nie znajdziecie poniżej.
Koźlak - grzyby marynowane:
Składniki:
- kapelusze koźlarzy (ok. 2 kg)
- pół litra octu 10-procentowego
- 1 l wody
- 2 cebule
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawy: 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach, 4 łyżeczki gorczycy białej, sól, liście laurowe
Wykonanie:
- Cebule obierz, umyj i pokrój na kawałki.
- W garnku umieść wodę. Dodaj ocet, przyprawy, cukier oraz cebulę.
- Zagotuj zalewę. Proces ten powinien trwać trzy minuty.
- Grzyby oczyść i pokrój.
- Później wypłucz w osolonej wodzie.
- Umieść je w garnku. Zalej wodą i gotuj przez 10 minut, aż powstanie piana. Zbierz ją.
- Później odcedź grzyby i ostudź.
- Przygotuj słoiki. Umyj je dokładnie, wyparz i wytrzyj do sucha.
- Umieść grzyby w słoikach. Zalej zalewą. Zakręć słoiki. Pasteryzuj przez 20 minut.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Koźlak - przepis na omlet. Dodaj jeden składnik, a będą pulchniutkie!
Przepis na domowej roboty omlet z koźlakiem to świetny sposób na pożywne i ciepłe śniadanie lub kolacje. Dowiedz się, jak łatwo możesz go przyrządzić. Tutaj znajdziesz recepturę:
Składniki:
- 2 jaja
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mleka
- przyprawy: sól, pieprz - do smaku
- szczypior
- pomidor sporej wielkości
- 5-6 koźlarzy
- 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
- Obierz cebulę i pokrój na drobno.
- Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Podduś wszystko na maśle. Wyłącz i przykryj. Odłóż 2/3 porcji grzybów.
- Wykonaj ciasto na omlet. Wymieszaj mąkę, jajko, mleko, sól, pieprz i wodę (możesz dodać wodę gazowaną, aby omlet był bardziej pulchny).
- Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Wlej masę na rozgrzaną patelnię z grzybami.
- Usmaż z dwóch stron. Umieść odłożone wcześniej grzyby w środku omleta. Dodaj umytego i pokrojonego pomidora do środka.
- Złóż na pół, posyp świeżym i posiekanym szczypiorkiem.
Koźlak - przepisy na jesienny obiad i nie tylko
Koźlaki to grzyby na tyle uniwersalne, że można z nich wykonać praktycznie wszystko. Przepisy na nie są bardzo proste. Grzyby te doskonale sprawdzą się jako dodatek do domowej zupy. Oto przepis na zupę grzybową:
Składniki:
- 15-20 grzybów
- 2 cebule
- 3 l wody najlepiej przefiltrowanej
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka + 1 natka pietruszki
- 5 ziemniaków
- około 200 g makaronu
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy, słodka papryka
- 2-3 łyżki śmietany
- 2-3 łyżki mąki
- odrobina wody
Wykonanie:
- Oczyść grzyby, pokrój je na mniejsze kawałki.
- Zalej wodą i gotuj przez pół godziny.
- Wlej wodę do oddzielnego garnka. Dodaj ugotowane grzyby. Dołóż obraną i pokrojoną marchew oraz pietruszkę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dalej dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Zupę gotuj do miękkości warzyw. Proces ten powinien potrwać około 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj cebulkę. Obierz ją i pokrój w piórka. Podduś ją delikatnie na oleju. Posól do smaku i dodaj do zupy.
- W oddzielnym garnku ugotuj makaron. Dodaj go do zupy.
- Przygotuj zaprawkę z mąki i wody. Pamiętaj o wyrównaniu temperatury.
- Po wymieszaniu i wyrównaniu temperatury dolej do zupy i zagotuj.
Zobacz też: Jak zrobić proste kotlety ziemniaczane? Wykorzystaj ziemniaki z wczorajszego obiadu i ciesz się pysznym daniem