Brak ci pomysłu co zrobić z kurek? Moja przyjaciółka łączy je z ryżem. Aromatyczne i kremowe risotto zasmakuje każdemu

My Polacy uwielbiamy kurki. Gdy tylko pojawiają się na rynku i w lasach, od razu przygotowujemy pyszne, grzybowe sosy, jajecznice z dodatkiem kurek, a część z nich marynujemy na zimę. Te wszystkie propozycje, choć wyśmienite, szybko mogą się znudzić. Przygotuj kurki w nieco innej wersji i zaskocz wszystkich. Nie pożałujesz.

Rozpoczął się sezon na grzyby. Choć to dla wielu z nas dobra wiadomość, to czasem człowiekowi brakuje pomysłów na wyśmienite dania z ich dodatkiem. Gdy na straganie widzisz te charakterystyczne żółte grzybki, możesz zadawać sobie pytanie - co zrobić z kurek? Na szczęście odpowiedź jest prosta. Postaw na sprawdzone i ultra kremowe risotto z nutą białego wina. Goście będą błagać cię o dokładkę. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu (np. basmati),
  • 400 g kurek,
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 duża cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • 100 g parmezanu tartego,
  • olej do smażenia,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz.

Niezwykle kremowe i aromatyczne risotto, czyli co zrobić z kurek

Kurki dokładnie oczyszczamy suchym pędzelkiem. Odcinamy trzony i kroimy na mniejsze kawałki, zaś kapelusze odstawiamy na później. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy w stosunku 1:1 olej i masło. Takie połączenie nada grzybom i cebuli delikatniejszego smaku. Cebulę szklimy, a trzony kurek przysmażamy. Na patelnię wrzucamy również ryż. Całość stale mieszamy, aż ziarna ryżu staną się przezroczyste. Podlewamy składniki winem. Gdy alkohol już wyparuje, dolewamy partiami bulion i dusimy ryż z cebulą i grzybami. 

Po kilku lub kilkunastu minutach, gdy ryż wchłonie już całe wino i bulion, dodajemy parmezan oraz doprawiamy danie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. Na osobnej patelni podgrzewamy resztę masła i podsmażamy kapelusze kurek. Na koniec łączymy zwartość obu patelni. Najlepiej podawać risotto posypane świeżo posiekanym szczypiorkiem. Będzie bardzo sycące i delikatne w smaku. Smacznego!

Więcej o: