Rozpoczął się sezon na grzyby. Choć to dla wielu z nas dobra wiadomość, to czasem człowiekowi brakuje pomysłów na wyśmienite dania z ich dodatkiem. Gdy na straganie widzisz te charakterystyczne żółte grzybki, możesz zadawać sobie pytanie - co zrobić z kurek? Na szczęście odpowiedź jest prosta. Postaw na sprawdzone i ultra kremowe risotto z nutą białego wina. Goście będą błagać cię o dokładkę. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kurki dokładnie oczyszczamy suchym pędzelkiem. Odcinamy trzony i kroimy na mniejsze kawałki, zaś kapelusze odstawiamy na później. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy w stosunku 1:1 olej i masło. Takie połączenie nada grzybom i cebuli delikatniejszego smaku. Cebulę szklimy, a trzony kurek przysmażamy. Na patelnię wrzucamy również ryż. Całość stale mieszamy, aż ziarna ryżu staną się przezroczyste. Podlewamy składniki winem. Gdy alkohol już wyparuje, dolewamy partiami bulion i dusimy ryż z cebulą i grzybami.
Po kilku lub kilkunastu minutach, gdy ryż wchłonie już całe wino i bulion, dodajemy parmezan oraz doprawiamy danie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Składniki dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze chwilę. Na osobnej patelni podgrzewamy resztę masła i podsmażamy kapelusze kurek. Na koniec łączymy zwartość obu patelni. Najlepiej podawać risotto posypane świeżo posiekanym szczypiorkiem. Będzie bardzo sycące i delikatne w smaku. Smacznego!