Kotleciki jajeczne - dowiedz się, jak je zrobić
Kotlety jajeczne to świetne danie na wiele okazji. Sprawdzą się doskonale na lekki obiad, ciepłą kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Kotleciki można zrobić w bardzo prosty sposób. Co więcej, możesz je przygotować z łatwością, nawet jeżeli nie posiadasz umiejętności kulinarnych. Poniżej znajdziesz bardzo łatwy przepis, który zawsze wychodzi.
Kotlety z jajek - przepis, który zawsze wychodzi:
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe jajko
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka bułki tartej
- posiekana natka pietruszki
- posiekany szczypior
- masło klarowane
- bułka tarta - do panierki
Wykonanie:
- Jajka na twardo obierz ze skorupek i przełóż do miski.
- Dalej rozgnieć jajka widelcem.
- Przełóż wszystkie składniki do miski (poza bułką tartą i masłem klarowanym).
- Dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami.
- Uformuj kotlety i obtocz w panierce.
- Usmaż z dwóch stron na maśle klarowanym.
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni
Kotleciki z jaj - sprawdź, jak możesz je przygotować
Kotleciki z jaj w towarzystwie pieczarek? Dlaczego nie! Kotlety będą nie tylko pyszne w smaku, ale też naprawdę soczyste! Przekonajcie się o tym sami! Poniżej znajdziecie przepis:
Składniki:
- 6 jaj
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka
- natka pietruszki
- pęczek koperku
- bułka tarta
- 1-2 łyżki masła
- sól, pieprz - do smaku
- olej roślinny
Wykonanie:
- Ugotuj jaja na twardo. Wystudź, obierz i posiekaj.
- Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę - podobnie.
- Podsmaż wszystko na maśle.
- Natkę i koperek posiekaj. Połącz z jajkami. Dopraw solą i pieprzem.
- W razie potrzeby dosyp bułkę tartą. Całość wymieszaj.
- Uformuj kotlety. Obtocz w bułce tartej.
- Przejdź do smażenia.
Kotleciki z jajek, pieczarek i sera żółtego
Kotleciki z jajek, pieczarek i żółtego sera są fantastyczne w smaku. Szukacie dobrego przepisu na imprezę plenerową z przyjaciółmi? Podpowiadamy, co możecie zrobić. Oto prosty przepis:
Składniki:
- 5 ugotowanych na twardo jaj + 2 jaja na surowo
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- posiekany szczypior
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka słodka
- ser żółty tarty
Dodatkowe składniki:
- bułka tarta do obtoczenia
- olej roślinny lub masło klarowane
Wykonanie:
- Ugotuj jajka na twardo.
- Ostudź, obierz ze skorupek.
- Następnie zetrzyj na dużych oczkach na tarce.
- Pieczarki zetrzyj na tarce. Cebule obierz i posiekaj. Wszystko podsmaż. Dopraw do smaku przyprawami.
- Dodaj posiekaną natkę, szczypior. Dołóż ser. Całość wymieszaj.
- Jeżeli zachodzi taka potrzeba, dosyp bułkę tartą. Całość dokładnie wyrób. Uformuj kotleciki.
- Obtocz w bułce tartej.
- Rozgrzej olej i usmaż z dwóch stron.
- Na koniec możesz posypać je świeżą porcją szczypiorku.
Zobacz też: Naleśniki ze szpinakiem - będą się nimi zajadać mali i duzi! Sprawdź koniecznie nasze przepisy