Kotlety jajeczne - proste, smaczne, z przeróżnymi dodatkami. Lżejsze niż tradycyjne mielone

Kotlety jajeczne to przysmak znany z dzieciństwa. Ich ogromną zaletą jest to, że możemy modyfikować je w różnorodny sposób. Mix świeżych ziół, przyprawy czy kolorowe warzywa sprawią, że kotleciki nabiorą nietuzinkowego smaku.

Kotleciki jajeczne - dowiedz się, jak je zrobić

Kotlety jajeczne to świetne danie na wiele okazji. Sprawdzą się doskonale na lekki obiad, ciepłą kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Kotleciki można zrobić w bardzo prosty sposób. Co więcej, możesz je przygotować z łatwością, nawet jeżeli nie posiadasz umiejętności kulinarnych. Poniżej znajdziesz bardzo łatwy przepis, który zawsze wychodzi.

Kotlety z jajek - przepis, który zawsze wychodzi:

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekany szczypior
  • masło klarowane
  • bułka tarta - do panierki

Wykonanie:

  1. Jajka na twardo obierz ze skorupek i przełóż do miski.
  2. Dalej rozgnieć jajka widelcem.
  3. Przełóż wszystkie składniki do miski (poza bułką tartą i masłem klarowanym).
  4. Dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami.
  5. Uformuj kotlety i obtocz w panierce.
  6. Usmaż z dwóch stron na maśle klarowanym.
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Kotleciki z jaj - sprawdź, jak możesz je przygotować

Kotleciki z jaj w towarzystwie pieczarek? Dlaczego nie! Kotlety będą nie tylko pyszne w smaku, ale też naprawdę soczyste! Przekonajcie się o tym sami! Poniżej znajdziecie przepis:

Składniki:

  • 6 jaj
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • natka pietruszki
  • pęczek koperku
  • bułka tarta
  • 1-2 łyżki masła
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej roślinny

Wykonanie:

  1. Ugotuj jaja na twardo. Wystudź, obierz i posiekaj.
  2. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce.
  3. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  4. Cebulę - podobnie.
  5. Podsmaż wszystko na maśle.
  6. Natkę i koperek posiekaj. Połącz z jajkami. Dopraw solą i pieprzem.
  7. W razie potrzeby dosyp bułkę tartą. Całość wymieszaj.
  8. Uformuj kotlety. Obtocz w bułce tartej.
  9. Przejdź do smażenia.

Kotleciki z jajek, pieczarek i sera żółtego

Kotleciki z jajek, pieczarek i żółtego sera są fantastyczne w smaku. Szukacie dobrego przepisu na imprezę plenerową z przyjaciółmi? Podpowiadamy, co możecie zrobić. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 5 ugotowanych na twardo jaj + 2 jaja na surowo
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • posiekany szczypior
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • ser żółty tarty

Dodatkowe składniki:

  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej roślinny lub masło klarowane

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Ostudź, obierz ze skorupek.
  3. Następnie zetrzyj na dużych oczkach na tarce.
  4. Pieczarki zetrzyj na tarce. Cebule obierz i posiekaj. Wszystko podsmaż. Dopraw do smaku przyprawami.
  5. Dodaj posiekaną natkę, szczypior. Dołóż ser. Całość wymieszaj.
  6. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, dosyp bułkę tartą. Całość dokładnie wyrób. Uformuj kotleciki.
  7. Obtocz w bułce tartej.
  8. Rozgrzej olej i usmaż z dwóch stron.
  9. Na koniec możesz posypać je świeżą porcją szczypiorku.

Zobacz też: Naleśniki ze szpinakiem - będą się nimi zajadać mali i duzi! Sprawdź koniecznie nasze przepisy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.