Nigdy więcej nie zjesz schabowego czy mielonego. Te kotlety są tysiąc razy lepsze

Tradycyjne kotlety schabowe czy mielone są oczywiście przepyszne, jednak nie oszukujmy się - mogą się znudzić. Kotlety gyros rzadko goszczą jednak w naszych domach. A to bardzo duży błąd. Smakują obłędnie i są bardzo proste w przygotowaniu.

Kotlety gyros wielu mogą przypominać wielkie greckie wakacje. Dla tych, którzy nie mają możliwości wyjazdu na taki urlop, są namiastką tego fantastycznego kraju. Klucz do sukcesu jest bardzo prosty. Podpowiadamy, co dodać do mięsa, by było obłędnie pyszne i aromatyczne. 

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Kotlety gyros - przepis. Danie wyjątkowo aromatyczne i bardzo smaczne 

Kotlety gyros biją na głowę mielone i schabowe. Nic dziwnego, bo są lepiej przyprawione, a przez to nie tylko aromatyczne, ale też po prostu bardzo, ale to bardzo smaczne. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga wiele czasu. A ich baza może zaskoczyć. W końcu mowa tu o makaronie! Oto przepis, który warto zapisać na później. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 300-400 g drobnego ugotowanego makaronu, 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 2 jajka, 
  • sól i pieprz, 
  • 200 g mięsa z kurczaka, 
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros, 
  • pół papryki, 
  • pół szklanki tartego żółtego sera, 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki oleju lub masła, 
  • 1 łyżka bułki tartej, 
  • 1 łyżka mąki pszennej. 

Obłędnie pyszne kotlety gyros. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Mięso kroimy na małe kawałki, a następnie doprawiamy je przyprawą gyros. 
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną cebulę i paprykę. Później dodajemy mięso. Możemy dodać też odrobinę bułki tartej, by farsz do kotletów był bardziej zwarty. Warto dodać też ser i wymieszać.  
  3. Zabieramy się za masę do kotletów. Wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz i jogurt. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kurczaka i makaron. 
  4. Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.  
  5. Podajemy z surówką i ziemniakami bądź frytkami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.