Ciasto na upały, które znika w mgnieniu oka. Nie trzeba go piec, a najlepiej smakuje prosto z lodówki

Ciasto bez pieczenia, które po wyjęciu z lodówki jest orzeźwiające, a zarazem słodkie? Brzmi fantastycznie i zdecydowanie tak jest. Można przygotować je z kilku składników, z czego większość z nich na pewno znajduje się w naszej kuchni. Jak zrobić idealne ciasto na upały? Podpowiadamy.

Ciasto bez pieczenia to rewelacyjny pomysł na upały. Włączanie piekarnika, kiedy jest gorąco, nie jest najlepszym pomysłem, więc warto wybrać przepis na ciasto, które wystarczy włożyć na kilka godzin do lodówki. Oto receptura, którą warto zapisać na później. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Ciasto na upały bez pieczenia. Przygotujesz je w kilka chwil, a później wystarczy poczekać 

Sernik na zimno jest idealny, kiedy żar leje się z nieba. Podany z lodówki fantastycznie ochładza, a jego słodycz rozpływa się w ustach. Takie ciasto bez pieczenia kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest jednak jeden minus. Znika zbyt szybko z talerzy, więc warto przygotować od razu dwie porcje. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • 1 kg twarogu, 
  • 400 ml śmietany 30 proc., 
  • 200 ml słodzonego mleka skondensowanego, 
  • 150 g herbatników, 
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej, 
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej lub pomarańczowej, 
  • 500 g owoców - na przykład borówek, 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego. 

Sernik na zimno, po którym zapomnisz o pieczeniu. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozpuszczamy galaretki cytrynowe lub pomarańczowe w 500 ml gorącej wody. Czekamy, aż nieco wystygnie, a następnie odstawiamy do lodówki do stężenia. 
  2. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 950 ml wrzątku i również studzimy. 
  3.  Śmietankę ubijamy, a następnie dodajemy cukier wanilinowy. Gdy będzie sztywna, wlewamy mleko skondensowane i dalej miksujemy. Gdy składniki się połączą, dodajemy twaróg i dalej mieszamy. 
  4. Na koniec dokładamy stężałą galaretkę cytrynową. 
  5. Blachę bądź tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki, a następnie wykładamy na nie masę twarogową.  
  6. Wierzch sernika na zimno posypujemy owocami i zalewamy galaretką.  
  7. Wstawiamy na 12 godzin do lodówki, by stężało.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.