• Link został skopiowany

Mama dała mi przepis na obłędną zapiekankę. Robi się ją błyskawicznie, a jeden składnik "robi robotę"

Sezon na świeże warzywa trwa w najlepsze. Warto więc korzystać z nich jak najczęściej. Mama dała mi ostatnio przepis na obłędną zapiekankę, w której można wykorzystać większość letnich warzyw. I choć można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, to mięsny składnik zdecydowanie "robi robotę".
Zapiekanka z warzywami i kiełbasą (zdjęcie ilustracyjne)
Fot.pexels-marcelo-verfe

Wielu z nas nie ma czasu na to, by spędzać długie godziny w kuchni. Warto więc wyszukiwać przepisy, które będą proste i szybkie do przygotowania. Moja mama rozumie to doskonale i ciągle zaskakuje mnie czymś nowym. Oto przepis na obłędną zapiekankę z warzywami, którą trzeba spróbować.  

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Zapiekanka z kiełbasą i warzywami. Bardzo prosty przepis dla każdego 

Zapiekanka z kiełbasą i warzywami to bardzo proste, ale i pyszne danie. Można przygotować je w duchu zero waste i wykorzystać warzywa, które zalegają w naszej lodówce i wręcz proszą o to, by w końcu je użyć. Gwarantujemy, że cała rodzina będzie zajadać się tym daniem. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki: 

  • 200 g kiełbasy (opcjonalnie), 
  • 200 g żółtego sera, 
  • 200 g śmietany 12 proc., 
  • 2 marchewki, 
  • 1 papryka, 
  • 1 cebula, 
  • 200 g pieczarek, 
  • 1 niewielka cukinia
  • 5 ugotowanych ziemniaków,
  • 5-6 ząbków czosnku, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano, papryka słodka, papryka ostra, papryka chilli. 

Zapiekanka z warzywami - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, a następnie podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę, cukinię, pieczarki oraz startą marchewkę.  
  2. Dodać kiełbasę i wszystko przyprawić ulubionymi przyprawami.  
  3. Gdy kiełbasa się zarumieni, zestawić patelnię bądź garnek z warzywami i mięsem z ognia. 
  4. Dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą z oliwek i ułożyć połowę pokrojonych w plastry ziemniaków. Doprawić je solą i pieprzem. 
  5. Na ziemniaki wykładamy połowę warzyw i posypujemy startym serem. 
  6. Powtórzyć wartę z ziemniakami i warzywami oraz kiełbasą. 
  7. Wlać śmietanę i znów posypać serem. 
  8. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.  
Więcej o: