Wielu z nas nie ma czasu na to, by spędzać długie godziny w kuchni. Warto więc wyszukiwać przepisy, które będą proste i szybkie do przygotowania. Moja mama rozumie to doskonale i ciągle zaskakuje mnie czymś nowym. Oto przepis na obłędną zapiekankę z warzywami, którą trzeba spróbować.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Zapiekanka z kiełbasą i warzywami. Bardzo prosty przepis dla każdego
Zapiekanka z kiełbasą i warzywami to bardzo proste, ale i pyszne danie. Można przygotować je w duchu zero waste i wykorzystać warzywa, które zalegają w naszej lodówce i wręcz proszą o to, by w końcu je użyć. Gwarantujemy, że cała rodzina będzie zajadać się tym daniem. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 200 g kiełbasy (opcjonalnie),
- 200 g żółtego sera,
- 200 g śmietany 12 proc.,
- 2 marchewki,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 200 g pieczarek,
- 1 niewielka cukinia,
- 5 ugotowanych ziemniaków,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano, papryka słodka, papryka ostra, papryka chilli.
Zapiekanka z warzywami - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, a następnie podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę, cukinię, pieczarki oraz startą marchewkę.
- Dodać kiełbasę i wszystko przyprawić ulubionymi przyprawami.
- Gdy kiełbasa się zarumieni, zestawić patelnię bądź garnek z warzywami i mięsem z ognia.
- Dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą z oliwek i ułożyć połowę pokrojonych w plastry ziemniaków. Doprawić je solą i pieprzem.
- Na ziemniaki wykładamy połowę warzyw i posypujemy startym serem.
- Powtórzyć wartę z ziemniakami i warzywami oraz kiełbasą.
- Wlać śmietanę i znów posypać serem.
- Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.