Takie kotlety to lekka wersja tradycyjnych mielonych. Można je przygotować w bardzo prosty sposób

Przedstawiamy prosty sposób na wyjątkowo smaczny obiad, który będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych. Przyrządzisz je z... tuńczyka. Przepis na to danie jest zaskakująco prosty.

Chcesz przyrządzić wyjątkowo smaczny i lekki obiad? Podajemy przepis na kotlety z tuńczyka. Takie danie sprawdzi się w różnych okolicznościach, jest uniwersalne i można je serwować z różnymi dodatkami. Jak zrobić rybną wersję tradycyjnych mielonych? Wykonanie kotletów z tuńczyka jest dziecinnie proste. Połącz dokładnie składniki i smaż kotlety na rozgrzanej patelni.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Przepis na kotlety z tuńczyka. Smaczna alternatywa dla tradycyjnych mielonych

Do przygotowania kotletów z tuńczyka potrzebna będzie cebula, jajko, bułka tarta i natka pietruszki. Masę wystarczy przyprawić pieprzem i smażyć. 

Składniki:

  • dwie puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • biała cebula,
  • jajko
  • cztery łyżki bułki tartej,
  • natka pietruszki,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić kotlety z tuńczyka? To zajmie chwilę, a znikną z talerzy jeszcze szybciej

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę z łupin i pokrój ją w drobną kostkę.
  2. Umyj natkę pietruszki, osusz i posiekaj.
  3. Przełóż do miski tuńczyka z puszki i rozdrobnij go widelcem. Dodaj do niego posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj całość. Dopraw masę pieprzem i ponownie wymieszaj.
  4. Następnie formuj kotlety. Powinny być niewielkie. Rozgrzej olej na patelni i układaj na niej przygotowane kotlety. Smaż kotlety do momentu, aż z obu stron staną się złociste. Gotowe przekładaj na talerz. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

Kotlety z tuńczyka można podawać z różnymi sałatkami i surówkami. Będzie komponował się równie dobrze z gotowanymi ziemniakami i duszonymi warzywami. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.