Przedstawiamy prosty sposób na wyjątkowo smaczny obiad, który będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych. Przyrządzisz je z... tuńczyka. Przepis na to danie jest zaskakująco prosty.
Fot. congerdesign/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Chcesz przyrządzić wyjątkowo smaczny i lekki obiad? Podajemy przepis na kotlety z tuńczyka. Takie danie sprawdzi się w różnych okolicznościach, jest uniwersalne i można je serwować z różnymi dodatkami. Jak zrobić rybną wersję tradycyjnych mielonych? Wykonanie kotletów z tuńczyka jest dziecinnie proste. Połącz dokładnie składniki i smaż kotlety na rozgrzanej patelni.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Przepis na kotlety z tuńczyka. Smaczna alternatywa dla tradycyjnych mielonych
Do przygotowania kotletów z tuńczyka potrzebna będzie cebula, jajko, bułka tarta i natka pietruszki. Masę wystarczy przyprawić pieprzem i smażyć.
Jak zrobić kotlety z tuńczyka? To zajmie chwilę, a znikną z talerzy jeszcze szybciej
Przygotowanie:
Obierz cebulę z łupin i pokrój ją w drobną kostkę.
Umyj natkę pietruszki, osusz i posiekaj.
Przełóż do miski tuńczyka z puszki i rozdrobnij go widelcem. Dodaj do niego posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą i dokładnie wymieszaj całość. Dopraw masę pieprzem i ponownie wymieszaj.
Następnie formuj kotlety. Powinny być niewielkie. Rozgrzej olej na patelni i układaj na niej przygotowane kotlety. Smaż kotlety do momentu, aż z obu stron staną się złociste. Gotowe przekładaj na talerz. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Kotlety z tuńczyka można podawać z różnymi sałatkami i surówkami. Będzie komponował się równie dobrze z gotowanymi ziemniakami i duszonymi warzywami. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl