Przygotujesz go tylko z trzech składników. Będzie przepysznym i orzeźwiającym dodatkiem do obiadu

Kompot z wiśni to tradycyjny polski napój, który pasuje idealnie do obiadu. Jest orzeźwiający i można go przygotować z zaledwie trzech składników. Przedstawiamy bardzo prosty przepis, dzięki któremu wyjdzie idealny.

Wiśnie to jedne z najzdrowszych sezonowych owoców, które pojawiają się latem. W większości składają się z wody, ale dostarczają organizmowi mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Te owoce o charakterystycznym, lekko cierpkim smaku można dodawać do różnych wypieków, jeść na surowo albo przygotować z nich przepyszny, słodki kompot.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Kompot z wiśni przygotujesz jedynie z trzech składników

W upalne letnie dni kompot z wiśni będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu. Taki napój można też przyrządzić w słoikach i pozostawić na zimę. Do jego przygotowania potrzebnych będzie jedynie kilogram owoców, pół szklanki cukru oraz litr wody.

Składniki:

  • kilogram wiśni,
  • pół szklanki cukru,
  • litr wody.

Zrobisz go w mniej niż jedną godzinę. Na koniec dodaj kilka przypraw

Przygotowanie:

  1. Wiśnie dokładnie umyj i przełóż do garnka. Nie musisz drylować owoców. Następnie zasyp wiśnie cukrem i wymieszaj. Mieszankę odstaw na co najmniej pół godziny, aby owoce puściły sok.
  2. Podgrzej wiśnie z cukrem na małym ogniu. Kiedy puszczą sok, dolej do nich wody.
  3. Kompot powinien być gotowy po około dziesięciu minutach.
  4. Jeśli chcesz serwować kompot na zimno, przed podaniem wstaw naczynie z napojem do lodówki na co najmniej jedną godzinę. Kompot można też podawać podgrzany. Smacznego!

Kompot można doprawić świeżymi liśćmi mięty, korą cynamonu albo goździkami. Będzie smakował idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smak wiśniowego kompotu z pewnością przeniesie niejedną osobę do lat dzieciństwa. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.