Wiśnie to jedne z najzdrowszych sezonowych owoców, które pojawiają się latem. W większości składają się z wody, ale dostarczają organizmowi mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Te owoce o charakterystycznym, lekko cierpkim smaku można dodawać do różnych wypieków, jeść na surowo albo przygotować z nich przepyszny, słodki kompot.
W upalne letnie dni kompot z wiśni będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu. Taki napój można też przyrządzić w słoikach i pozostawić na zimę. Do jego przygotowania potrzebnych będzie jedynie kilogram owoców, pół szklanki cukru oraz litr wody.
Składniki:
Przygotowanie:
Kompot można doprawić świeżymi liśćmi mięty, korą cynamonu albo goździkami. Będzie smakował idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smak wiśniowego kompotu z pewnością przeniesie niejedną osobę do lat dzieciństwa. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl