Dlaczego nie powinieneś wyrzucać szypułek czereśni? Można z nich przyrządzić domowy medykament

Czereśnie to sezonowe owoce, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Są słodkie i soczyste, a ich smakiem można cieszyć się jedynie latem. Warto pamiętać, że nie tylko same owoce nadają się do spożycia, ale też z ich szypułek można przyrządzić napar o właściwościach zdrowotnych.

Szypułki czereśni są źródłem garbników, olejków lotnych i taniny. Napar z nich przygotowany stosuje się m.in. podczas odchudzania. Posiada on działanie detoksykujące i wspomaga trawienie. W szypułkach znajdują się również witamina A, B2 i C oraz składniki mineralne, np. mangan, potas, jod i magnez. Jak przyrządzić z nich napar o właściwościach zdrowotnych?

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Napar z ogonków przyspiesza przemianę materii i reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową

Ogonki czereśni zawierają przeciwutleniacze, antocyjany, które posiadają działanie spowalniające procesy starzenia. Zawierają też potas, dzięki czemu umożliwiają regulację gospodarki wodno-elektrolitowej. Tym samym niwelują obrzęki i działają uspokajająco. Napar z szypułek zwykle stosuje się w celu poprawy trawienia, przyspieszenia przemiany materii i wspomagania odchudzania. Oprócz tego stosuje się go wspomagająco m.in. przy leczeniu dny moczanowej.  

Przepis na napar z szypułek czereśni. Wystarczy zalać je wodą

Jak przyrządzić napar z szypułek czereśni? Po zjedzeniu owoców szypułki należy umyć, wysuszyć, namoczyć i zaparzyć. Gotowe suszone szypułki można też znaleźć w sklepach zielarskich.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Zalej szypułki wodą i namaczaj je przez dwanaście godzin.
  2. Następnie gotuj je przez dwadzieścia minut.
  3. Przecedź napar i gotowe!

Dodajmy, że substancje zawarte w szypułkach czereśni, przyjmowane w zbyt dużych ilościach, mogą mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Przed zastosowaniem tego rodzaju naparu najpierw najlepiej będzie skonsultować się ze specjalistą. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA