Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tradycyjna kuchnia polska to esencja smaków, lokalnych składników, kolorów i aromatów. Wśród kultowych dań takich jak dania z kapusty, kotlety mielone czy schabowe i ziemniaczane rarytasy nie może zabraknąć flagowych pierogów, które doceniane są niemal na całym świecie! Poniżej proponujemy sprawdzoną recepturę na idealne ciasto i soczysty farsz mięsny.
Przepis na pierogi - regionalna chluba w klasycznej odsłonie
Pierogi to częsty gość na polskich stołach - zajadamy się nimi zarówno na co dzień, jak i od święta. Nie ma w tym nic dziwnego - to obłędne danie, nigdy się nie nudzi, a dzięki różnorodnym dodatkom można je jeść niemal w każdym tygodniu w nowej odsłonie. Tradycyjne babcine ciasto jest przede wszystkim sprężyste, cienkie i nie pęka podczas gotowania. Jeśli chodzi o farsz tu panuje dowolność - możemy podać pierogi na słodko np. z serem, truskawkami czy jagodami lub na słono w wersji "ruskie", z kapustą i grzybami, ze szpinakiem, pieczarkami czy soczystym mięsem. To właśnie ostatnia wersja uchodzi za klasykę, dlatego poniżej przedstawiamy niezawodny sposób na ich przygotowanie.
Zobacz wideo
Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!
Pierogi z mięsem - niezawodny pomysł na obiad
Składniki na ciasto:
- 500 g maki pszennej,
- szklanka wrzątku lub bardzo gorącej wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól.
Farsz:
- 800 g mięsa z rosołu,
- 2 średniej cebule,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od farszu. Mięso dokładnie obieramy od kości i przekładamy do dużej miski, a następnie mielimy w maszynce. Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na oleju do momentu uzyskania złotego koloru. Warzywo łączymy z mięsem, doprawiamy i odstawiamy.
- Przygotowujemy ciasto - na stolnicę przesiewamy mąkę, formując kopczyk. Na środku robimy wgłębienie, gdzie wsypujemy odrobinę soli i wlewamy olej. Na koniec stopniowo wlewamy wodę - wszystkie składniki zgarniamy do środka, siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ciasto. Wskazowka - ciasto powinno być miękkie, jednolite i elastyczne, nie powinno nadmiernie kleić się do dłoni. Warto odstawić je także na 30 minut leżakowania.
- Ciasto dzielimy na części, każdą z nich rozwałkowujemy na cienki płat. Przy pomocy szklanki wycinamy okręgi - każdy z nich hojnie wypełniamy farszem i dokładnie zlepiamy. Warto poświęcić trochę czasu i nadać brzegom ciasta estetycznego wyglądu tworząc falbankę lub warkoczyk.
- Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy ze skwarkami lub usmażoną cebulką i masłem.
- Wskazówka - podczas lepienia pierogów należy pamiętać o tym, by pozostałe ciasto przykryć ściereczką, by się nie zeschło.