Przepis na ciasto na pierogi Katarzyny Bosackiej. Zrobisz je szybko i bez wysiłku, a sekretem jest temperatura

Ciasto na pierogi i to chyba jeden z teoretycznie prostszych przepisów, ale niestety - jak coś wydaje się łatwe, zazwyczaj w praktyce okazuje się inaczej. Katarzyna Bosacka zdradziła przepis na ciasto na pierogi, które jest idealne - miękkie i elastyczne, a dodatkowo bardzo łatwo się wałkuje. Jaki jest sekret? Chodzi o wodę - musi być niemal wrząca.

Więcej sprawdzonych porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Katarzyna Bosacka doskonale wie, jak ułatwić sobie życie i pokazała nam, jak szybko i bezproblemowo zrobić najlepsze ciasto na pierogi. Lista składników ma trzy punkty i próżno wśród nich szukać np. jajka. Jeśli masz dość twardego, zbitego ciasta, które się kurczy i ucieka spod wałka, zapamiętaj trik dziennikarki - woda musi niemal wrzeć - dzięki temu mąka się zaparzy, a gluten w niej zawarty szybciej zwiąże, przez co ciasto będzie jędrne i elastyczne. Ciasto należy wyrabiać szybko i energicznie, a następnie pozostawić je w ciepłym miejscu do odpoczynku, żeby było jeszcze delikatniejsze. Oto najlepszy przepis na pierogi od Katarzyny Bosackiej.

Szybkie ciasto na pierogi Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka wrzątku lub bardzo gorącej wody,
  • ok. 2 łyżek oleju rzepakowego.

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej na blat. Następnie ostrożnie wlej gorącą wodę i zacznij zbierać mąkę do środka. 
  2. Dodaj olej i zagnieć ciasto. Rób to szybko i energicznie. 
  3. Kiedy uzyskasz już jednolite, gładkie ciasto, uformuj z niego kulę. Następnie przykryj ją ściereczką, by przez kilka minut odpoczywało w cieple. 
  4. Teraz wystarczy już tylko rozwałkować ciasto na stolnicy i wycinać kółeczka, by następnie napełnić je farszem i zalepić.
Więcej o: