Tak podkręcisz smak rosołu lepiej niż kostką i płynną przyprawą. To nie jest dodatek kuchni polskiej

Ugotowanie idealnego rosołu nie jest taką prostą sprawą. Trzeba dobrze dopracować przepis, żeby zupa miała odpowiednio głęboki smak i piękny kolor. Niektórzy wybierają drogę na skróty i sięgają po kostkę rosołową lub przyprawę w płynie. Choć rzeczywiście podkręcają smak rosołu, to jednak nie są do końca zdrowym dodatkiem. Zupa bez nich nie musi być jednak mdła. Można podbić jej smak innymi składnikami. Jeden z nich nie jest typowy dla kuchni polskiej.

Dobry rosół nie uda się bez odpowiedniego mięsa (choć oczywiście można zrobić również pyszną wersję wegetariańską) i warzyw. To absolutna podstawa, jednak nie mniej ważną rolę odgrywają dodatki i przyprawy, które też powinny znaleźć się w garnku. To one podkręcą smak rosołu i staną się jego idealnym dopełnieniem. Obok składników, po które tradycyjnie sięga każdy z nas, jak chociażby ziele angielskie, liście laurowe i zarumieniona cebula, są i takie, które niektórzy rozpatrywaliby bardziej w kategoriach eksperymentu, a niektórzy złapaliby się za głowę.

Zobacz wideo Czy rosół leczy przeziębienie?

Jak podkręcić smak rosołu? Zamiast kostki użyj dodatku z drugiego końca świata

Jednym z takich dodatków jest produkt, który nie jest typowy dla kuchni polskiej. Chodzi o trawę cytrynową. To przyprawa charakterystyczna dla kuchni orientalnej regionu Azji Południowo-Wschodniej. Ma cytrynowo-imbirowy, lekko ostrawy posmak i pięknie pachnie. Warto podkreślić, że mimo swojej nazwy nie jest kwaśna. Poza tym, że jest świetnym dopełnieniem wielu potraw, ma także sporo walorów zdrowotnych. Stosuje się ją w formie naparu między innymi na problemy trawienne i łagodzenie wzdęć. Wystarczy pokroić łodygę, zalać wrzątkiem i parzyć przez około 15-20 minut.

Co jednak trawa cytrynowa ma wspólnego z rosołem? Zadziała tak samo jak w przypadku potraw kuchni azjatyckiej, czyli wzbogaci i urozmaici smak zupy. Nada jej lekko orzeźwiającego, cytrynowo-imbirowego aromatu. Można użyć zarówno trawy w formie suszonej, jak i świeżych łodyg. Te drugie trzeba przed dodaniem do garnka zmiażdżyć. Warto pamiętać, że wykorzystuje się jedynie jej białą część u nasady oraz podstawy liści, a przed wrzuceniem do zupy należy usunąć twardsze, zewnętrzne liście. Po ugotowaniu trawę cytrynową wyjmujemy z garnka.

Jak zrobić dobry rosół? Te dodatki też wzbogacą jego smak

Trawa cytrynowa to jedno. Istnieją też oczywiście inne sposoby na pogłębienie smaku rosołu. Nie wszyscy to praktykują, ale zdarza się, że niektórzy dodają do garnka kawałek kapusty. Może to być np. kapusta pekińska lub włoska. Tę drugą dodaje np. Magda Gessler (wystarczy 1/4 warzywa). 

W niektórych rosołach lądują też inne warzywa, których próżno szukać wśród składników tradycyjnych. To na przykład pomidor (wystarczy jeden przepołowiony), który nadaje słodkawo-kwaśny aromat i sprawia, że płyn robi się bardziej klarowny, a także burak, który podbija kolor rosołu.

Nie brakuje osób, które smak swojego rosołu lubią podkręcić imbirem. Można spotkać się też z przepisami, w których dodaje się ocet. Jego zadaniem jest wydobyć głębię smaku z mięsa. Z kolei osoby, które chcą nadać zupie smaku umami, sięgają po grzyby. Do nietypowych dodatków można zaliczyć też m.in.: goździki, kurkumę i kardamon.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.