Magda Gessler przyrządza to danie w bardzo prosty sposób. Dodaje do niego kilka specjalnych przypraw

Flaki wołowe to aromatyczne, rozgrzewające danie, które doskonale sprawdza się podczas chłodniejszych dni. Jak je przygotować, aby miały wyjątkowy smak? Przedstawiamy bardzo prosty przepis na flaki. Spróbują je nawet ci, którzy do tej pory za nimi nie przepadali.

Flaki to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Są sycące i aromatyczne - taki obiad sprawdza się jesienią i zimą. Tajemnicą ich dobrego smaku jest m.in. wykorzystanie odpowiednich przypraw podczas przygotowywania dania. Jak zrobić flaki według przepisu Magdy Gessler? Przede wszystkim należy pamiętać o dodaniu do potrawy imbiru i gałki muszkatołowej. To one pomogą uzyskać idealny smak.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na flaki. Te przyprawy będą kluczowe podczas przyrządzania dania

Składniki:

  • kilogram ugotowanych flaków wołowych,
  • dwa litry bulionu wołowego,
  • trzy marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • dwie łyżki mąki,
  • dwie łyżki masła,
  • łyżka mielonej słodkiej papryki,
  • łyżeczka pieprzu cayenne,
  • imbir,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Flaki smakują idealnie podane z dodatkiem pietruszki i kromki chleba 

Przygotowanie:

  1. Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Umyj flaki i przełóż je do garnka. Zalej je wodą, dodaj sól i ugotuj. Następnie odcedź flaki.
  3. Rozpuść dwie łyżki masła w garnku, w którym będą przygotowywane flaki i smaż na nim startą marchew, seler i pietruszkę. Dopraw warzywa solą i pieprzem do smaku.
  4. Zalej warzywa bulionem wołowym i zagotuj całość. Wrzuć do gotującego się bulionu flaki i gotuj dalej całość przez kilka minut.
  5. Flaki dopraw do smaku słodką papryką, pieprzem cayenne, imbirem i gałką muszkatołową. Dodaj do zupy dwie łyżki mąki pszennej i wymieszaj dokładnie całość tak, aby nie powstały grudki. Podawaj danie bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

Flaki można serwować z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Będą smakowały jeszcze lepiej w towarzystwie kromki chlebaWięcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.