Jesienna zupa inna niż wszystkie. Przepis Ani Lewandowskiej bazuje na nietypowym produkcie

Wśród jesiennych zup królują domowe przepisy takie jak dyniowa, grzybowa czy rozgrzewające buliony. Receptura Ani Lewandowskiej na sezonowy rarytas jest jednak inna niż wszystkie. Krem bazuje na mleku kokosowym, batatach, wanilii i kardamonie. Z kolei główny składnik może znacznie bardziej szokować!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ania Lewandowska zdradziła przepis na jesienną zupę, która znacznie wyróżnia się na tle innych tradycyjnych dań. Zapomnij o standardowych produktach! Aromatyczny krem składa się z cynamonu, mleka kokosowego, batatów i wanilii. Główny składnik może dla wielu osób wydawać się specyficzny. Chociaż traktuje się go coraz częściej jako ciepłą przekąskę, nadal pozostaje w kulinarnej niszy. 

Aromatyczna zupa na jesień przepisu Lewandowskiej

W okresie jesiennym w kuchni królują sezonowe warzywa i owoce takie jak dynia, jabłka, cukinia, papryka, grzyby czy marchew. Według Ani Lewandowskiej istnieje jeszcze jeden ciekawy produkt, o którym wiele osób zapomina. Mowa tu o kasztanach jadalnych. Chociaż nie cieszą się w Polsce dużą popularnością, bez problemu można je znaleźć na lokalnych bazarach i targach. Można podawać je jako ciepłą przekąskę lub dodać do dania głównego np. zupy. 

Zupa z kasztanów przepisu Ani Lewandowskiej to prawdziwy unikat, idealny na jesień. Rozgrzewający, pełen aromatów krem jest prosty w przygotowaniu. Kluczowe są jednak składniki. Kasztany należy wcześniej dokładnie umyć i podgotować i obrać z łupin. Nie może zabraknąć także aromatycznych przypraw takich jak cynamon, kardamon i wanilia. Efekt? Zupa krem inna niż wszystkie, idealna na chłodne i ponure dni. 

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Przepis na krem z kasztanów od Ani Lewandowskiej

Składniki: 

  • 400 g kasztanów jadalnych,
  • 300 g batatów lub ziemniaków,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • pół cebuli,
  • duża marchew,
  • szklanka mleka kokosowego,
  • 3 małe liście laurowe,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki wanilii,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu czarnego.

Sposób przygotowania: 

  1. Kasztany myjemy, nacinamy skorupki i gotujemy w osolonej wodzie z liściem laurowym przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórkę. 
  2. Cebulę obieramy z łupin i drobno siekamy. Podsmażamy na maśle klarowanym. 
  3. Bataty i marchew obieramy i gotujemy do miękkości. 
  4. Wszystkie produkty razem z przyprawami wkładamy do garnka i blendujemy na gładką masę. Na koniec doprawiamy do smaku i gotowe!
Więcej o: