Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ania Lewandowska zdradziła przepis na jesienną zupę, która znacznie wyróżnia się na tle innych tradycyjnych dań. Zapomnij o standardowych produktach! Aromatyczny krem składa się z cynamonu, mleka kokosowego, batatów i wanilii. Główny składnik może dla wielu osób wydawać się specyficzny. Chociaż traktuje się go coraz częściej jako ciepłą przekąskę, nadal pozostaje w kulinarnej niszy.
W okresie jesiennym w kuchni królują sezonowe warzywa i owoce takie jak dynia, jabłka, cukinia, papryka, grzyby czy marchew. Według Ani Lewandowskiej istnieje jeszcze jeden ciekawy produkt, o którym wiele osób zapomina. Mowa tu o kasztanach jadalnych. Chociaż nie cieszą się w Polsce dużą popularnością, bez problemu można je znaleźć na lokalnych bazarach i targach. Można podawać je jako ciepłą przekąskę lub dodać do dania głównego np. zupy.
Zupa z kasztanów przepisu Ani Lewandowskiej to prawdziwy unikat, idealny na jesień. Rozgrzewający, pełen aromatów krem jest prosty w przygotowaniu. Kluczowe są jednak składniki. Kasztany należy wcześniej dokładnie umyć i podgotować i obrać z łupin. Nie może zabraknąć także aromatycznych przypraw takich jak cynamon, kardamon i wanilia. Efekt? Zupa krem inna niż wszystkie, idealna na chłodne i ponure dni.
Składniki:
Sposób przygotowania: