-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na klasyczny sernik wyrzuć do kosza. Ta wersja jest smaczniejsza, a na główny składnik jest teraz sezon
Przepis na klasyczny sernik wyrzuć do kosza. Ta wersja jest smaczniejsza, a na główny składnik jest teraz sezon
Sernik to ulubione ciasto wielu osób. Przygotowuje się go na wiele okazji, a także na wiele sposobów. Każdy jednak ma swój jeden sprawdzony przepis, którego używa od lat. Tym razem nie będzie on potrzebny, bo mamy znacznie lepszą recepturę. To, co się do niego dodaje, to sezonowy hit.
Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy
Sezonowe dania zawsze są najlepsze. Można wtedy wykorzystać produkty, które są świeże i które daje nam natura. Okazuje się, że popularne o tej porze roku i niepozorne dynie można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Nie tylko na wytrawne tarty czy zupy krem. Można również zrobić deser, który skradnie serca. Takim słodkim wypiekiem jest sernik dyniowy. Idealnie wpasowuje się w jesienny klimat i nadaje klasycznemu ciastu nowy smak.
Przepis na sernik dyniowy
Składniki na spód:
- 300 g maślanych herbatników,
- łyżka masła.
Składniki na masę serowo-dyniową:
- 700 g twarogu sernikowego,
- 4 jajka,
- 150 g drobnego cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- łyżeczka olejku waniliowego,
- 3 łyżeczki cynamonu,
- 120 ml śmietanki 30 proc.,
- 400 g wypieczonej dyni,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie herbatnikowego spodu. Ciastka podziel na mniejsze kawałki, następnie umieść w misce i zmiksuj za pomocą blendera na konsystencję piasku. W rondelku rozpuść masło, następnie przelej je do ciastek i dokładnie wymieszaj. Masę przenieś do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ułóż ją na dnie.
- Teraz czas na przygotowanie musi z dyni. Warzywo pokrój na kawałki i wypiecz do miękkości. Następnie umieść je w wysokiej misce, dodaj cynamon i mąkę pszenną i zmiksuj na gładką masę.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Twaróg przenieś do dużej miski i cały czas miksując dodawaj do niego jajka, cukry, śmietankę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie zmiksuj do połączenia.
- Do serowej masy dodaj 4 łyżki dyniowego musu i wymieszaj. Następnie obie masy wykładaj naprzemiennie na spodzie z ciastek.
- Tak przygotowany sernik w włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i pozostaw ciasto na następne 1,5 godziny.
- Taki sernik pozostaw do ostudzenia. Gdy będzie chłodny możesz ozdobić go dodatkami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl