Cukinia to warzywo, które wiele osób uprawia w przydomowych ogródkach. Co zrobić, kiedy zbiory są wyjątkowo obfite? Zabaw się w piekarza i zamiast wkładać cukinie do słoików, zrób pyszny chleb. Jest tak dobry, że będzie zajadała się nim cała rodzina.
Nic dziwnego, że cukinia to jedno z popularniejszych warzyw uprawianych na działce. Ma małą kaloryczność, bo zaledwie 17 kcal na 100 g. Jest źródłem błonnika, witamin z grupy B, a także C, A i K. Zawiera sporo antyoksydantów, które wpływają pozytywnie na odporność i wzrok. Jeśli twoje cukinie obrodziły w tym roku i nie wiesz, co z nimi zrobić, postaw na ten przepis.
Nie ma niczego lepszego niż świeży i chrupiący domowy chlebek. Mało kto jednak wie, że można go przygotować z cukinii, a zachwyci wszystkich domowników. Jest lekkostrawny i lżejszy niż tradycyjny chleb. Jego smak jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się do kanapek albo jako dodatek do zupy czy na grilla.
Przygotowanie chlebka cukiniowego jest banalnie proste. Z tym przepisem z pewnością poradzi sobie nawet niewprawny kucharz. Potrzebujesz:
Najpierw zetrzyj cukinie na tarce, posól ją i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, a kiedy puści sok oddziel od niego miąższ. W jednej misce wymieszaj drożdże i cukier, w drugiej zaś mąkę, otręby i sól. Do suchych składników dodaj drożdże i cukier. Wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Kiedy będzie gotowe, dodaj miąższ z cukinii, oliwę i znów wyrabiaj. Odstaw na co najmniej pół godziny, aby ciasto wyrosło. Po upływie tego czasu rozciągnij je na stolnicy i posyp przyprawami. Zagnieć raz jeszcze i przełóż do wysmarowanej wcześniej masłem keksówki. Piecz 20 minut w 200 stopniach, a potem zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz jeszcze 20-25 minut. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.