Sałatka z zielonych pomidorów na zimę. Bez cebuli ani rusz, ale i tak zalewa najlepsza

Wszyscy kochamy pomidory i najróżniejsze przetwory z pomidorów. Jednak nie każdy wie, że z zielonych, niedojrzałych jeszcze pomidorów można zrobić coś naprawdę pysznego. Ta sałatka na zimę jest obłędna, ale liczą się dodatki. Zapamiętaj proporcje, a zrobisz idealny dodatek do zimowych obiadów.

Zielone pomidory nie nadają się do jedzenia prosto z krzaczka, jednak na przetwory już jak najbardziej. Można je smażyć, dusić i oczywiście upychać w słoiki. Dziś mamy dla was przepis na sałatkę z zielonych pomidorów na zimę. Jest pyszna, wyrazista, a dodatek cebuli to niemal obowiązek. Zalewa jest łatwa w wykonaniu i jeśli masz na swoich krzaczkach trochę niedojrzałych pomidorów, już wiesz, co robić.

Zobacz wideo Jak zrobić kiszone pomidory? Zobacz nasze wideo

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę - przepis

Składniki:

  • ok. 1 kg zielonych pomidorów, najlepiej niewielkich,
  • 3 białe cebule,
  • 1,5 łyżki soli.

Zalewa:

  • 500 ml wody,
  • 125 ml octu,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • ponadto: do każdego słoika dodaj 3 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe.

Sałatka z zielonych pomidorów - sposób wykonania:

  1. Pomidory dokładnie umyj i pokrój w plastry. Następnie przełóż je do miski i dodaj sól. Wymieszaj i odstaw na cały dzień. Po ok. 12 godzinach wylej wodę, którą puściły pomidory.
  2. Obraną cebulę pokrój w piórka i dodaj do miski z pomidorami. Całość wymieszaj.
  3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier oraz olej i całość zagotuj.
  4. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich połóż przyprawy. Pomidory i cebulę ułóż dość ciasno, ale postaraj się nie uszkodzić pomidorów.
  5. Słoiki zalej gorącą zalewą i szczelnie je zakręć. Pasteryzuj we wrzątku przez ok. 15 minut. Kiedy słoiki ostygną, zanieś je w ciemne i najlepiej chłodne miejsce, na przykład do piwnicy. 

Do słoików z pomidorami możesz dodać po kawałeczku ostrej papryki, żeby je dodatkowo podkręcić. Możesz dorzucić także po ząbku czosnku, by dodatkowo zaromatyzować sałatkę. Bez względu na to, co wybierzesz, twoja sałatka z zielonych pomidorów na pewno będzie pyszna.

Więcej o: