Zielone pomidory nie nadają się do jedzenia prosto z krzaczka, jednak na przetwory już jak najbardziej. Można je smażyć, dusić i oczywiście upychać w słoiki. Dziś mamy dla was przepis na sałatkę z zielonych pomidorów na zimę. Jest pyszna, wyrazista, a dodatek cebuli to niemal obowiązek. Zalewa jest łatwa w wykonaniu i jeśli masz na swoich krzaczkach trochę niedojrzałych pomidorów, już wiesz, co robić.
Zobacz wideo Jak zrobić kiszone pomidory? Zobacz nasze wideo
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę - przepis
Składniki:
- ok. 1 kg zielonych pomidorów, najlepiej niewielkich,
- 3 białe cebule,
- 1,5 łyżki soli.
Zalewa:
- 500 ml wody,
- 125 ml octu,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- ponadto: do każdego słoika dodaj 3 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe.
Sałatka z zielonych pomidorów - sposób wykonania:
- Pomidory dokładnie umyj i pokrój w plastry. Następnie przełóż je do miski i dodaj sól. Wymieszaj i odstaw na cały dzień. Po ok. 12 godzinach wylej wodę, którą puściły pomidory.
- Obraną cebulę pokrój w piórka i dodaj do miski z pomidorami. Całość wymieszaj.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier oraz olej i całość zagotuj.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich połóż przyprawy. Pomidory i cebulę ułóż dość ciasno, ale postaraj się nie uszkodzić pomidorów.
- Słoiki zalej gorącą zalewą i szczelnie je zakręć. Pasteryzuj we wrzątku przez ok. 15 minut. Kiedy słoiki ostygną, zanieś je w ciemne i najlepiej chłodne miejsce, na przykład do piwnicy.
Do słoików z pomidorami możesz dodać po kawałeczku ostrej papryki, żeby je dodatkowo podkręcić. Możesz dorzucić także po ząbku czosnku, by dodatkowo zaromatyzować sałatkę. Bez względu na to, co wybierzesz, twoja sałatka z zielonych pomidorów na pewno będzie pyszna.