• Link został skopiowany

Przecier pomidorowy - przepis, który mam z zeszytu babci. Jej kluczem do sukcesu są konkretne pomidory

Moja babcia zawsze powtarzała, że aby przecier pomidorowy smakował idealnie, potrzebne są warzywa skąpane w słońcu. Za takie uważała soczyste i słodkie pomidory malinowe. Teraz, gdy robię przecier z jej przepisu, nie mogę wybrać innych.
Przecier z pomidorów
Fot. Grzegorz D?browski / Agencja Wyborcza.pl

Dobrze przygotowany przecier z pomidorów będzie idealną bazą do zup, różnych sosów oraz do pizzy. Ja od razu robię podwójną, a nawet potrójną porcję, bo używam go zamiast passaty czy koncentratu. Oto przepis na pomidory do słoika mojej babci. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Sos pomidorowy, który zastąpi passatę i koncentrat. Moja babcia robi najlepszy 

Wbrew pozorom przygotowanie dobrego sosu nie jest takie proste. Ważne są przyprawy i odpowiednie proporcje oraz rodzaj warzyw, o czym nigdy nie daje mi zapomnieć babcia. Zawsze mówi, że najlepszy przecier z pomidorów będzie z tych malinowych oraz bawolich serc. I ma rację. Smak jest całkowicie inny. 

Składniki: 

  • ok. 4 kg pomidorów - malinowych lub bawolich serc, 
  • pełna łyżka soli, 
  • pełna łyżka cukru, 
  • 4 ząbki czosnku (po jednym na kilogram pomidorów) 
  • 2-3 gałązki lubczyku, 
  • przyprawy: odrobina oregano, bazylii, suszonych pomidorów i papryki ostrej. 

Przecier pomidorowy - przepis babci. Sposób przygotowania krok po kroku 

Jeśli masz już idealne pomidory do słoika, możesz przystąpić do ich przygotowania. Zacznij od sparzenia, a następnie usunięcia skórek. Co dalej? 

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki i postaraj się usunąć gniazda nasienne.  
  2. Pokrojone pomidory włóż do garnka i włącz minimalny palnik. Gotuj tak długo, aż zaczną się rozpadać. Może to zająć nawet 45 minut.  
  3. Przygotuj drobne sito i przetrzyj przez nie pomidory. Powstałą papkę ponownie włóż do garnka, dodaj sól, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lubczyk i przyprawy. 
  4. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania zależy od tego, jaką konsystencję przecieru chcesz uzyskać.  
  5. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki i przelej do nich gorące pomidory. Natychmiast je zakręć i odwróć denkami do góry, by zakrętki się zassały.  
  6. Słoiczki szczelnie otul grubym kocem lub ręcznikami, żeby wolniej ostygły - wówczas nastąpi samoistna pasteryzacja. Kiedy słoiki będą już zimne, przenieś je do suchego i zimnego miejsca. Smacznego!
Więcej o: