• Link został skopiowany

Przysmak naszego dzieciństwa. Do jajek dodaj biały napój i rozpłyń się ze szczęścia

Są takie smaki, które nieodłącznie kojarzą nam się z czasami dzieciństwa i już na samo wspomnienie aż cieknie nam ślinka. Tak właśnie jest w przypadku dzisiejszego przepisu na najlepszą przekąskę lub śniadanie świata. Jak zrobić chleb w jajku? Nie zapomnij o białym dodatku.
Chleb w jajku
WR7 /Shutterstock

Beztroskie czasy dzieciństwa kojarzą nam się z zabawą, fantastycznymi kreskówkami, rodzinnym ciepłem i oczywiście z najpyszniejszymi potrawami (może poza zupą mleczną). Jednym z dań, które wspominamy z rozrzewnieniem, jest chleb w jajku. To danie ma sporo różnych nazw, jak choćby: jajochlebki, tosty jajeczne, chleb w końskim moczu lub jajko w chlebie. To bez wątpienia jedna z najlepszych rzeczy, jakie można zrobić z czerstwego pieczywa i to w zaledwie kilka minut. Pamiętaj jednak, żeby do roztrzepanych jajek dodać trochę maślanki. Wówczas jajochlebki będą dużo smaczniejsze.

Zobacz wideo Znasz te triki na jajka? Jeśli nie, koniecznie obejrzyj wideo

Przysmak naszego dzieciństwa. Jak zrobić chleb w jajku?

Składniki:

  • 3 jajka, 
  • 1/4 szklanki maślanki naturalnej, 
  • kilka kromek czerstwego pieczywa, 
  • sól i pieprz do smaku, opcjonalnie trochę słodkiej papryki, 
  • olej lub masło do smażenia.

Chleb w jajku - sposób wykonania:

  1. Jajka wbij do miseczki i dodaj sól, trochę pieprzu i maślankę. Następnie roztrzep jajka widelcem lub mikserem. 
  2. Chleb pokrój na kromki i każdą z nich zanurz w jajku. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej lub masło. 
  3. Kromki zanurzone w jajku kładź na rozgrzaną patelnię i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż jajko się zetnie, a kromki staną się złote i chrupiące. 

Tak przygotowane jajochlebki podawaj, z czym tylko chcesz. Możesz zjeść je ze szczypiorkiem, pomidorami lub w mojej ulubionej wersji - z ogórkiem małosolnym. Dobrze smakują też z ketchupem lub kwaśną śmietaną. Jedno jest pewne - jeśli marzy ci się podróż do beztroskich czasów dzieciństwa, ten smak przetransportuje cię ładnych parę lat wstecz.

Więcej o: