Beztroskie czasy dzieciństwa kojarzą nam się z zabawą, fantastycznymi kreskówkami, rodzinnym ciepłem i oczywiście z najpyszniejszymi potrawami (może poza zupą mleczną). Jednym z dań, które wspominamy z rozrzewnieniem, jest chleb w jajku. To danie ma sporo różnych nazw, jak choćby: jajochlebki, tosty jajeczne, chleb w końskim moczu lub jajko w chlebie. To bez wątpienia jedna z najlepszych rzeczy, jakie można zrobić z czerstwego pieczywa i to w zaledwie kilka minut. Pamiętaj jednak, żeby do roztrzepanych jajek dodać trochę maślanki. Wówczas jajochlebki będą dużo smaczniejsze.
Składniki:
Tak przygotowane jajochlebki podawaj, z czym tylko chcesz. Możesz zjeść je ze szczypiorkiem, pomidorami lub w mojej ulubionej wersji - z ogórkiem małosolnym. Dobrze smakują też z ketchupem lub kwaśną śmietaną. Jedno jest pewne - jeśli marzy ci się podróż do beztroskich czasów dzieciństwa, ten smak przetransportuje cię ładnych parę lat wstecz.