To nie szarlotka, choć ma w sobie jabłka. To ciasto jest smaczniejsze, a blacha zniknie w 2 minuty

Jeśli mówimy o cieście, w którym główną rolę pełnią jabłka, to przed oczami mamy szarlotkę. Tym razem, pomimo że te owoce się tu znajdą, to nie będzie to ten wypiek. Deser ten jest prostszy w przygotowaniu, jest również idealny do porannej kawy i herbaty.

Wiele osób zachwyca się ciepłymi i słodkimi ciastami, które można zrobić w domu. Jeśli do tego są one proste w przygotowaniu, to jeszcze chętniej się za nie zabieramy. Ten przepis pokazuje, że nie trzeba wiele, by zrobić coś pysznego. Pamiętam, że to ciasto robiła babcia i zajadałam się nim, popijając gorącą herbatkę.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto ucierane z jabłkami to w wielu domach klasyk, który wykonywany jest od lat. W domu mojej babci zawsze unosił się jego zapach i to właśnie z nim kojarzą mi się miłe chwile. Lepiej od razu zrobić go więcej, bo zawsze znika w kilka minut od wyjęcia go z piekarnika.

Przepis na ciasto ucierane z jabłkami

Składniki na ciasto

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 4-5 jabłek obranych i pokrojonych w plastry.

Składniki na kruszonkę

  • 100 g mąki pszennej,
  • 75 g cukru,
  • 75 g masła schłodzonego i pokrojonego w kostkę.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.
  2. W pierwszej kolejności zrób ciasto. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
  3. Dodaj ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy, delikatnie mieszając szpatułką, aż składniki się połączą.
  4. Przelej ciasto do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź. Na wierzchu ułóż plastry jabłek, lekko je wciskając w ciasto.
  5. Teraz czas na zrobienie kruszonki. W misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj schłodzone masło i rozcieraj palcami, aż powstaną grudki przypominające kruszonkę.
  6. Powstałą kruszonką posyp jabłka na wierzchu ciasta. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż kruszonka będzie złocista, a patyczek wbity w ciasto wyjdzie czysty.
  7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Więcej o: