Wielkanocny pasztet w duchu zero waste. Zrobisz go z resztek po tradycyjnej, niedzielnej zupie

Mięso z rosołu wcale nie musi się zmarnować. Wystarczy je odpowiednio przyprawić i połączyć z warzywami, by powstał rewelacyjny i wyjątkowo tani pasztet wielkanocny. Kultowy rarytas w tej wersji dosłownie rozpływa się w ustach i pięknie urozmaici świąteczny stół, a to wszystko za grosze i bez kilku godzin spędzonych w kuchni.

Jednym z tradycyjnych dań, które od lat gości na naszych świątecznych stołach jest oczywiście pasztet. Wielkanocna wersja często opiera się na miksie różnych mięs, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać drób i warzywa z rosołu. Dzięki temu jest tanio, smacznie i co najważniejsze nic się nie marnuje. 

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Wielkanocny pasztet za kilka złotych. Z resztkami z rosołu wyjdzie smacznie

Przepis na pasztet jest łatwy, niestety wykonanie jest dość czasochłonne, ale smak jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Co, jednak gdyby znacznie uprościć tradycyjny przepis, a do tego wykorzystać resztki z niedzielnego rosołu? Tak właśnie powstaje obłędne danie w duchu zero waste, które pochłonie mięso i warzywa z rosołu. Przygotowanie to bułka z masłem, a smak może konkurować nawet z najlepszym foie gras. 

Resztki z rosołu wcale nie muszą się zmarnować. wystarczy starannie obrać mięso, wyłowić warzywa i wszystko dobrze doprawić, by powstał obłędny pasztet wielkanocny. Sekretem smaku jest odrobina bulionu, świeżej zieleniny i czosnku. Tak zrobiony mięsny rarytas zda egzamin na wielkanocnym stole niemalże śpiewająco, a po dokładkę ustawi się każdy członek rodziny, nawet wymagająca teściowa. 

Pasztet z odzysku, czyli wielkanocny klasyk z mięsa rosołowego 

Składniki:

  • 400 g mięsa z kurczaka z rosołu - bez skóry i kości, 
  • 200 g pietruszki, 
  • 200 g marchewki, 
  • 3 jajka, 
  • 50 g selera, 
  • pół pęczka pietruszki, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • szczypta majeranku,
  • odrobina bułki tartej (optymalnie),
  • 150 ml rosołu drobiowego.

Sposób przygotowania:

  1. Z rosołu wyciągnij kurczaka - mięso obierz dokładnie z kości, skóry i nieapetycznych błonek. 
  2. Wskazówka - do pasztetu można wykorzystać także warzywa z rosołu, jednak jeśli jest ich zbyt mało, to gotujemy osobno do miękkości marchew, pietruszkę oraz seler. 
  3. Gotowane warzywa, czosnek i mięso zmiel w maszynce. 
  4. Do masy dodaj jajka, posiekaną pietruszkę i wszystkie przyprawy. 
  5. Składniki podlej bulionem i wyrabiaj masę do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. 
  6. Gotową masę pasztetową przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Pasztet piecz w 200 stopniach przez 45-40 minut. Po tym czasie formę odstaw do wystudzenia i przełóż na kilka godzin do lodówki. 
  8. Po tym czasie pasztet jest gotowy do podania na wielkanocny stół czy rodzinne śniadanie, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.