Pasztet z herbatnikami brzmi zaskakująco, ale ku zdziwieniu wszystkich to znakomite połączenie. Delikatna słodycz chrupiących ciastek doskonale uzupełnia smak drobiowej wątróbki. W końcu to nie pierwszy raz, kiedy widzimy połączenie słodkości z wytrawnymi smakami. Przygotowanie pasztetu z przepisu Ewy Wachowicz to na całe szczęście łatwizna. Przekonaj się więc sama, czy połączenie to jest warte zachodu. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Do rondelka przekładamy masło i roztapiamy je na niewielkiej mocy palnika, tak by się nie przypaliło. Następnie dorzucamy tam pokrojoną wątróbkę, którą podsmażamy na maśle, a po kilku minutach doprawiamy całość sosem sojowym i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. Gotowe mięso przekładamy do miski, blendujemy lub przeciskamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa i doprawiamy pieprzem do smaku.
Keksówkę wykładamy najpierw folią spożywczą, a następnie dno i boki wykładamy herbatnikami. Powinny być ułożone dość ciasno. Potem masę z wątróbki drobiowej wykładamy do formy z ciastkami i delikatnie ugniatamy, tak by pasztet był zwięzły. Wierzch ozdabiamy posiekanymi orzechami (można je wcześniej uprażyć), a także świeżym oregano. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by przestygł. Po tym czasie będzie gotowy, by kroić go na kanapki. Smacznego!