Takiego pasztetu jeszcze w życiu nie jedliście. Ewa Wachowicz do wątróbki dodaje składnik, który je się do kawy i herbaty

Ewa Wachowicz poraz kolejny zaskakuje. Tym razem podzieliła się przepisem na znakomity pasztet z wątróbki. Co w tym dziwnego? Otóż chodzi o jeden składnik. Celebrytka łączy mięso z... herbatnikami. Wbrew pozorom efekt końcowy jest wyśmienity, choć może nieco odstraszać wyglądem.

Pasztet z herbatnikami brzmi zaskakująco, ale ku zdziwieniu wszystkich to znakomite połączenie. Delikatna słodycz chrupiących ciastek doskonale uzupełnia smak drobiowej wątróbki. W końcu to nie pierwszy raz, kiedy widzimy połączenie słodkości z wytrawnymi smakami. Przygotowanie pasztetu z przepisu Ewy Wachowicz to na całe szczęście łatwizna. Przekonaj się więc sama, czy połączenie to jest warte zachodu. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 200 g masła,
  • 100 g herbatników,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • pieprz w ilości do smaku,
  • garść orzechów laskowych,
  • gałązki oregano do dekoracji.

Pasztet w herbatnikach. Ewa Wachowicz zaskakuje po raz kolejny

Do rondelka przekładamy masło i roztapiamy je na niewielkiej mocy palnika, tak by się nie przypaliło. Następnie dorzucamy tam pokrojoną wątróbkę, którą podsmażamy na maśle, a po kilku minutach doprawiamy całość sosem sojowym i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. Gotowe mięso przekładamy do miski, blendujemy lub przeciskamy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa i doprawiamy pieprzem do smaku.

Keksówkę wykładamy najpierw folią spożywczą, a następnie dno i boki wykładamy herbatnikami. Powinny być ułożone dość ciasno. Potem masę z wątróbki drobiowej wykładamy do formy z ciastkami i delikatnie ugniatamy, tak by pasztet był zwięzły. Wierzch ozdabiamy posiekanymi orzechami (można je wcześniej uprażyć), a także świeżym oregano. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by przestygł. Po tym czasie będzie gotowy, by kroić go na kanapki. Smacznego!

Więcej o: