Wielkanoc charakteryzuje się wyraźnymi smakami, które nie powtarzają się w inne święta. Najczęściej na stole możemy zobaczyć różnego rodzaju mięsa, jajka w różnych odsłonach, a także pasztety. W moim domu również nie może zabraknąć tego ostatniego smakołyku. Jednak różni się on od klasycznych przepisów. Przede wszystkim nie ma w sobie ani grama mięsa. Co więc je zastępuje.
Zobacz wideo Pasztet z jajek idealny na Wielkanoc [HAPS VEGE]
Mój rodzinny pasztet ma charakterystyczny smak, a jest to zasługa dwóch produktów. Przede wszystkim kaszy jaglanej, a także brukwi. Takie połączenie jest na tyle dobre, że znika ze stołu jako pierwszy. Zawsze przecieram oczy, gdy cała rodzina walczy o ostatni kawałek.
Przepis na pasztet z brukwi i kaszy jaglanej
Składniki
- duża brukiew,
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki bułki tartej.
Sposób przygotowania
- Brukiew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w garnku z wodą. Ugotuj ją do miękkości, a następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
- W rondelku podsmaż na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się lekko zarumienione.
- Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, ugotowaną brukiew oraz przyprawy, czyli tymianek, oregano, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i dusz przez kilka minut, aby smaki się przegryzły.
- Po tym czasie zdejmij składniki z ognia, pozostaw do wystudzenia i zmiksuj za pomocą blendera. Masa powinna być gładka i jednolita. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj trochę bułki tartej.
- Foremkę do pasztetu wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż do niej masę. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30-40 minut.
- Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy pokrój w plastry i podawaj do mięs lub świeżego pieczywa.