Domowe pieczywo to prawdziwy rarytas, który jak się okazuje, wcale nie musi być trudny w przygotowaniu. Czasami wystarczy się tylko raz przekonać do przygotowań, by na stałe zapomnieć o produktach z piekarni. Przepis, który liczy okrągłe 100 lat, sprawdzi się w tej roli doskonale - idealnie smakuje z masłem i rozmaitym dodatkami.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
100-letni przepis na chleb. Tak robiły go kiedyś nasze babcie
W dzisiejszych czasach nawet pieczywo może mieć wątpliwą jakość - szczególnie to kupowane w supermarketach czy wątpliwych piekarniach. Zamiast zatem ryzykować i kupować bułki czy chleb pełne konserwantów, czy dziwnych dodatków, warto rozważyć samodzielne pieczenie w domu. Okazuje się, że to banalnie proste, a już "pierwsze koty za płoty" rozwieją wszelkie wątpliwości.
Nic nie może się równać z wiejskim chlebem - miękkim i puszystym w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Jeśli marzysz o podobnej rozkoszy, postaw na przepis liczący 100 lat. Korzystały z niego nasze babcie, a i w wielu domach do dziś jest on stosowany na porządku dziennym. Skład to jedynie podstawowe składniki, z kolei cały proces nie jest trudny czy czasochłonny.
100-letni przepis chleb. Tu króluje prostota i wiejski skład
Składniki:
- 400 ml ciepłej wody,
- 500 g mąki,
- 8 g sypkich drożdży,
- 20 g cukru,
- 60 ml oleju,
- 5 g soli.
Sposób przygotowania:
- Na początek do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy cukier, drożdże i olej. Wszystkie produkty mieszamy trzepaczką, naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy przesianą przez sito mąkę oraz sól. Teraz wszystko mieszamy dłonią, a po chwili przechodzimy o zagniatania ciasta - powinno być jednolite oraz gładkie ciasto.
- Gotową kulę ciasta wyłóż teraz na oprószony mąką blat lub stolnicę. Ponownie zagniataj kulę i przełóż ją do miski, przykryj i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto ponownie wykładamy na stolnicę. Kulę trzeba nieco pougniatać, by zeszło z niej powietrze, później dzielimy ją na dwie części.
- Każdą porcję starannie wyrabiamy i formujemy bochenek, zawijając ciasto do środka. Chleby ponownie przykrywamy i dajemy i 20 minut leżakowania.
- Po tym czasie nasze dorodne bochenki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Smacznego!