100-letni przepis na chleb wraca na salony. Kultowa receptura babć to perfekcja w każdym okruszku

Nic nie może się równać z domowej roboty bochenkiem, który przyjemnie chrupie i na dodatek jest idealnie miękki w środku. 100-letni przepis chleb nie ma konkurencji, a w wielu domach przygotowywany jest przez kolejne pokolenia. Tu króluje tradycja i swojski skład bez konserwantów i sztucznych dodatków.

Domowe pieczywo to prawdziwy rarytas, który jak się okazuje, wcale nie musi być trudny w przygotowaniu. Czasami wystarczy się tylko raz przekonać do przygotowań, by na stałe zapomnieć o produktach z piekarni. Przepis, który liczy okrągłe 100 lat, sprawdzi się w tej roli doskonale - idealnie smakuje z masłem i rozmaitym dodatkami. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

100-letni przepis na chleb. Tak robiły go kiedyś nasze babcie 

W dzisiejszych czasach nawet pieczywo może mieć wątpliwą jakość - szczególnie to kupowane w supermarketach czy wątpliwych piekarniach. Zamiast zatem ryzykować i kupować bułki czy chleb pełne konserwantów, czy dziwnych dodatków, warto rozważyć samodzielne pieczenie w domu. Okazuje się, że to banalnie proste, a już "pierwsze koty za płoty" rozwieją wszelkie wątpliwości. 

Nic nie może się równać z wiejskim chlebem - miękkim i puszystym w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Jeśli marzysz o podobnej rozkoszy, postaw na przepis liczący 100 lat. Korzystały z niego nasze babcie, a i w wielu domach do dziś jest on stosowany na porządku dziennym. Skład to jedynie podstawowe składniki, z kolei cały proces nie jest trudny czy czasochłonny. 

100-letni przepis chleb. Tu króluje prostota i wiejski skład 

Składniki: 

  • 400 ml ciepłej wody,
  • 500 g mąki,
  • 8 g sypkich drożdży,
  • 20 g cukru,
  • 60 ml oleju,
  • 5 g soli.

Sposób przygotowania:

  1. Na początek do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy cukier, drożdże i olej. Wszystkie produkty mieszamy trzepaczką, naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. 
  2. Po tym czasie dodajemy przesianą przez sito mąkę oraz sól. Teraz wszystko mieszamy dłonią, a po chwili przechodzimy o zagniatania ciasta - powinno być jednolite oraz gładkie ciasto.
  3. Gotową kulę ciasta wyłóż teraz na oprószony mąką blat lub stolnicę. Ponownie zagniataj kulę i przełóż ją do miski, przykryj i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. 
  4. Ciasto ponownie wykładamy na stolnicę. Kulę trzeba nieco pougniatać, by zeszło z niej powietrze, później dzielimy ją na dwie części. 
  5. Każdą porcję starannie wyrabiamy i formujemy bochenek, zawijając ciasto do środka. Chleby ponownie przykrywamy i dajemy i 20 minut leżakowania. 
  6. Po tym czasie nasze dorodne bochenki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.