Przepis na chleb domowy. Świeże i chrupiące pieczywo za kilka złotych z prostych składników

Wysoka inflacja jest powodem większych przemyśleń na zakupach. Warto przestawić się na samodzielne przygotowywanie produktów, co nie tylko pozwoli nam zaoszczędzić, ale i zmienić nawyki żywieniowe. Przepis na chleb domowy jest bardzo prosty, a efekt smaczny. Pieczywo własnej produkcji jest idealnie chrupiące, świeże i przygotowane z najlepszych, ekologicznych produktów.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe pieczywo, przygotowane w odpowiedni sposób na stałe zagości w rodzinnym menu. Aby uzyskać chrupiący, świeży i tradycyjny efekt warto skorzystać z niektórych wskazówek. Dzięki nim uzyskamy idealny chleb własnego autorstwa. 

Przepis na chleb domowy - świeże pieczywo za kilka złotych

Chleb to produkt, bez którego śniadania i posiłki nie mają racji bytu. Podstawowy składnik warto jednak przygotować samemu. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom i babcinemu przepisowi uzyskamy efekt lepszy niż w piekarni! Chrupiąca skórka, sprężyste wnętrze i skład pozbawiony konserwantów - to wszystko uzyskamy zaledwie w kilkanaście minut. 

Domowe pieczywo to wbrew pozorom łatwizna. Wystarczy się przełamać, kupić odpowiednie składniki i przygotować ciasto. Chleb własnego autorstwa to prawdziwa duma każdego kucharza. Warto wspomnieć także o zaoszczędzeniu pieniędzy i czasu. Świeże pieczywo o poranku bez wychodzenia z domu! 

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Domowe chleb - antyinflacyjny przepis na pieczywo

Składniki: 

  • 0,5 kg mąki pszennej chlebowej - typ 750 lub 550,
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 25 g białego drobnego cukru,
  • 5 g soli,
  • do posmarowania - roztrzepane jajko,
  • do posypania - nasiona, np. mak, sezam, czarnuszka, słonecznik

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy zaczyn - do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Następnym krokiem jest przesypanie do miski mąki, soli oraz dodanie roztopionego i przebudzonego masła. W środku kopca robimy wgłębienie i zaczynamy powoli wlewać do niego zaczyn. Przy pomocy łyżki wyrabiamy ciasto - w razie potrzeby dodajemy trochę mąki, by ciasto nie kleiło się.
  3. Wstępnie zagniecioną przekładamy na blat i wyrabiamy przez około 10 - 15 minut, aż uzyskamy gładką i sprężystą konsystencję.
  4. Odstawiamy ciasto pod przykrytą ściereczka do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. 
  5. Po tym czasie pieczywo smarujemy jajkiem i ozdabiamy ziarnami. Na skórce można także wyciąć ciekawe wzory. 
  6. Domowy chleb pieczemy w 220 stopniach przez około 40 minut. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: