Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe pieczywo, przygotowane w odpowiedni sposób na stałe zagości w rodzinnym menu. Aby uzyskać chrupiący, świeży i tradycyjny efekt warto skorzystać z niektórych wskazówek. Dzięki nim uzyskamy idealny chleb własnego autorstwa.
Przepis na chleb domowy - świeże pieczywo za kilka złotych
Chleb to produkt, bez którego śniadania i posiłki nie mają racji bytu. Podstawowy składnik warto jednak przygotować samemu. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom i babcinemu przepisowi uzyskamy efekt lepszy niż w piekarni! Chrupiąca skórka, sprężyste wnętrze i skład pozbawiony konserwantów - to wszystko uzyskamy zaledwie w kilkanaście minut.
Domowe pieczywo to wbrew pozorom łatwizna. Wystarczy się przełamać, kupić odpowiednie składniki i przygotować ciasto. Chleb własnego autorstwa to prawdziwa duma każdego kucharza. Warto wspomnieć także o zaoszczędzeniu pieniędzy i czasu. Świeże pieczywo o poranku bez wychodzenia z domu!
Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu
Domowe chleb - antyinflacyjny przepis na pieczywo
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej chlebowej - typ 750 lub 550,
- 30 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody,
- 50 g roztopionego masła,
- 25 g białego drobnego cukru,
- 5 g soli,
- do posmarowania - roztrzepane jajko,
- do posypania - nasiona, np. mak, sezam, czarnuszka, słonecznik
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zaczyn - do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Następnym krokiem jest przesypanie do miski mąki, soli oraz dodanie roztopionego i przebudzonego masła. W środku kopca robimy wgłębienie i zaczynamy powoli wlewać do niego zaczyn. Przy pomocy łyżki wyrabiamy ciasto - w razie potrzeby dodajemy trochę mąki, by ciasto nie kleiło się.
- Wstępnie zagniecioną przekładamy na blat i wyrabiamy przez około 10 - 15 minut, aż uzyskamy gładką i sprężystą konsystencję.
- Odstawiamy ciasto pod przykrytą ściereczka do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Po tym czasie pieczywo smarujemy jajkiem i ozdabiamy ziarnami. Na skórce można także wyciąć ciekawe wzory.
- Domowy chleb pieczemy w 220 stopniach przez około 40 minut. Studzimy i podajemy z ulubionymi dodatkami.