Chleb bez piekarnika. Przepis na wyśmienite domowe pieczywo, które przygotujesz na patelni

Chleb bez piekarnika - przygotowanie bez podstawowego sprzętu kuchennego jest możliwe. Wystarczy odrobina cierpliwości i odpowiednie składniki, by cieszyć się świeżym i chrupiącym pieczywem. Ta prosta metoda sprawi, że wychodzenie do piekarni każdego dnia stanie się zupełnie zbędne.

Więcej ciekawych prepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pieczywo własnego autorstwa to zupełnie inny wymiar smaków. Odpowiednio przygotowany chleb na stałe zagości w domowym menu i zastąpi wypieki z pobliskiej piekarni. Jak się okazuje, możemy zrobić to nawet bez pomocy piekarnika. Konieczna będzie jednak solidna patelnia i odrobina cierpliwości. 

Chleb bez piekarnikaJak zrobić chleb bez piekarnika? Potrzebujesz jedynie patelni i cierpliwości

Chleb bez piekarnika - sprawdzony przepis z patelni

Przygotowanie pieczywa w domu nie jest czymś skomplikowanym. Zmiana nawyków w tej kwestii przyniesie wiele dobrego - poza oszczędnością mamy także pewność co do składu, nie wspominają o satysfakcji, która się za tym kryje. Jak się okazuje, piekarnik wcale nie będzie nam do tego potrzebny. To sprawia, że przepis jest bardzo uniwersalny i możemy przygotować go nawet w "warunkach polowych" np. podczas wyjazdu czy biwaku. 

Przepis na chleb z patelni jest bardzo prosty, wymaga jednak odrobiny cierpliwości. Będziemy potrzebować standardowych produktów takich jak mąką odpowiedniego typu, woda, drożdże i cukier. Tak przygotowane pieczywo jest miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. 

Zobacz wideo fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przepis na chleb bez piekarnika

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej (typ 500 będzie najlepszym wyborem),
  • 200 ml wody,
  • 6 g suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka kminku lub innej ulubionej przyprawy,
  • olej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ciepłą, ale nie zbyt gorącą wodę przelewamy do dużej miski. Dodajemy drożdże i cukier. Całość starannie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, by rozczyn zaczął pracować. 
  2. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól i kminek. Przechodzimy do zagniatania ciasta. 
  3. Jednolitą masę przekładamy na blat lekko posmarowany olejem. Ponownie zagniatamy, tym razem bardziej energicznie i przekładamy ciasto do naolejowanej miski, którą przykrywamy bawełnianą ściereczką. 
  4. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około gdzinę - najlepiej w ciepłym miejscu. 
  5. Ciasto przekładamy na patelnię i przykrywamy naczyniem żaroodpornym lub przykrywką, o ile to możliwe. Włączamy palnik na minimalną moc i podgrzewamy, aż ciasto zrumieni się od strony grzania. Następnie delikatnie odwracamy na drugą stronę i ponownie podpiekamy. Zarumienione pieczywo jest gotowe. 
Więcej o: