Jak zrobić chleb bez piekarnika? Potrzebujesz jedynie patelni i cierpliwości

Masz ochotę na domowe pieczywo, ale piekarnik odmówił posłuszeństwa? Nie przejmuj się - pyszny domowy chleb zrobisz bez piekarnika i to tylko z kilku składników. To takie proste, że już nie będziesz tracić czasu na wyprawy do piekarni - potrzebna ci jedynie patelnia.
Zobacz wideo

Chleb bez pieczenia? Jak to w ogóle możliwe? Otóż nie tylko możliwe, lecz także pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu. Znajomość tego przepisu przyda się nie tylko wtedy, gdy piekarnik się zepsuje, lecz także na biwakach lub w "warunkach polowych", kiedy nie mamy dostępu do piekarnika ani pieca, ale za to mamy patelnię. Jest naprawdę pyszny, a pachnie tak, że od razu pocieknie nam ślinka.

Ogórki konserwowe. Zdjęcie ilustracyjneOgórki konserwowe - przepis z czasów Polski Ludowej. Tak smakowały 50 lat temu

Chleb bez pieczenia - przepis, który musi poznać każdy fan domowego pieczywa

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej (typ 500 sprawdzi się idealnie)
  • 200 ml wody
  • 6 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku (możesz pominąć lub zastąpić inną przyprawą)
  • olej

Chleb z patelni - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wlej do niej ciepłą wodę (ok. 30-40 stopni Celsjusza). Wkrusz drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Pozostaw na chwilę, by rozczyn zaczął pracować. 
  2. Do miski z rozczynem przesiej mąkę wymieszaną z solą. Dodaj także kminek, jeśli go używasz i zacznij zagniatać ciasto.
  3. Kiedy ciasto będzie już jednolite, przełóż je na blat lekko nawilżony olejem. Ponownie zagnieć i przełóż do miski, która też będzie lekko naolejona. Następnie przykryj czystą ściereczką i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Może to trwać nawet godzinę, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.
  4. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie je wyrób i przełóż na natłuszczoną patelnię. Przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny. 
  5. Podrośnięte ciasto lekko przykryj (miską lub pokrywką naczynia żaroodpornego). Włącz palnik na minimalną moc i podgrzewaj, aż ciasto zrumieni się od strony grzania. Następnie delikatnie je przekręć i dosmaż z drugiej strony.

Owocowe przetworyJak pasteryzować przetwory? Wystarczy znajomość tych zasad

Taki chleb jest miękki i apetyczny. Idealnie sprawdzi się zarówno na kanapki, jak i jako przekąska zanurzona w dobrej oliwie lub aromatycznym sosie. Jeśli lubisz domowe pieczywo, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: