Chleb bez pieczenia? Jak to w ogóle możliwe? Otóż nie tylko możliwe, lecz także pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu. Znajomość tego przepisu przyda się nie tylko wtedy, gdy piekarnik się zepsuje, lecz także na biwakach lub w "warunkach polowych", kiedy nie mamy dostępu do piekarnika ani pieca, ale za to mamy patelnię. Jest naprawdę pyszny, a pachnie tak, że od razu pocieknie nam ślinka.
Ogórki konserwowe - przepis z czasów Polski Ludowej. Tak smakowały 50 lat temu
Chleb bez pieczenia - przepis, który musi poznać każdy fan domowego pieczywa
Składniki:
- 400 g mąki pszennej (typ 500 sprawdzi się idealnie)
- 200 ml wody
- 6 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kminku (możesz pominąć lub zastąpić inną przyprawą)
- olej
Chleb z patelni - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i wlej do niej ciepłą wodę (ok. 30-40 stopni Celsjusza). Wkrusz drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Pozostaw na chwilę, by rozczyn zaczął pracować.
- Do miski z rozczynem przesiej mąkę wymieszaną z solą. Dodaj także kminek, jeśli go używasz i zacznij zagniatać ciasto.
- Kiedy ciasto będzie już jednolite, przełóż je na blat lekko nawilżony olejem. Ponownie zagnieć i przełóż do miski, która też będzie lekko naolejona. Następnie przykryj czystą ściereczką i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Może to trwać nawet godzinę, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.
- Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie je wyrób i przełóż na natłuszczoną patelnię. Przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny.
- Podrośnięte ciasto lekko przykryj (miską lub pokrywką naczynia żaroodpornego). Włącz palnik na minimalną moc i podgrzewaj, aż ciasto zrumieni się od strony grzania. Następnie delikatnie je przekręć i dosmaż z drugiej strony.
Jak pasteryzować przetwory? Wystarczy znajomość tych zasad
Taki chleb jest miękki i apetyczny. Idealnie sprawdzi się zarówno na kanapki, jak i jako przekąska zanurzona w dobrej oliwie lub aromatycznym sosie. Jeśli lubisz domowe pieczywo, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.