Szybkie bułeczki idealne na leniwe śniadanie. Wyjdą przepyszne i delikatne dzięki patentowi z wodą

Nie ma przyjemniejszego zapachu niż woń świeżego domowego pieczywa, unosząca się w całym domu z samego rana. Zrobienie domowych bułeczek jest bardzo proste i z chęcią podpowiemy ci, jak je przygotować, wykorzystując trik z wodą. Będą delikatne z chrupiącą skórką, a wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w domu.
Zobacz wideo

Błyskawiczne bułeczki sprawdzą się kiedy nie masz ochoty biec bladym świtem do piekarni, lub po prostu wtedy, kiedy chcesz wypełnić swój dom nieziemskim zapachem domowego pieczywa. Przepis jest bardzo prosty i nikomu nie powinien sprawić trudności. Jednak żeby bułeczki wyszły delikatne, mięciutkie, z bosko chrupiąca skórką, należy zastosować sprytny trik. Na dno piekarnika połóż naczynie wypełnione wodą. Para unosząca się podczas pieczenia świetnie wpłynie na smak bułeczek. Zapraszamy do przepisu na najlepsze domowe pieczywo.

Szybkie bułki na śniadanie - przepis idealny nie tylko na weekend

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 500 będzie idealny)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody (w temperaturze letniej)
  • czubata łyżeczka soli
  • odrobina oleju
  • opcjonalnie: wybrane ziarna lub nasiona, starty ser żółty

Szybkie bułeczki - sposób wykonania:

  1. Do miski wkursz drożdże, dodaj przesianą mąkę oraz szczyptę soli i wlej wodę. Dodaj także łyżeczkę oleju i zacznij zagniatać ciasto.
  2. Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, uformuj z niego kulę i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  3. Następnie kulę ciasta podziel na tyle części, ile chcesz mieć bułeczek - w podanych proporcji powinno wyjść 8-10. Uformuj kształt bułek i połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką, także na 20 minut.
  4. Bułeczki możesz posypać wybranymi przez siebie ziarnami. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 240 stopni. Na dno piekarnika połóż naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Piecz bułeczki przez 15 minut. Jeśli zdecydujesz się na bułki serowe, 5 minut przed końcem pieczenia połóż na nich odrobinę startego sera.

Tak przygotowane bułki bija na głowę te z piekarni. Koniecznie wypróbuj ten przepis na domowe bułeczki - warto go zapamiętać, nigdy nie wiadomo, kiedy złapie cię ochota na cieplutkie i pachnące pieczywo.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.