Domowy chleb na zakwasie. Pyszniejszego nie kupisz w żadnej piekarni
Link został skopiowany
Domowy chleb na zakwasie. Pyszniejszego nie kupisz w żadnej piekarni
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Czy istnieje coś lepszego, niż świeżutkie, pachnące, domowe pieczywo? No, może wygrana na loterii, ale zrobienie domowego chleba na zakwasie po pierwsze jest łatwiejsze, a po drugie z tym przepisem na pewno zakończy się sukcesem. Jak się za to zabrać? To naprawdę łatwe, weź dwie mąki i niech zadzieje się chlebowa magia.
Fot. Redakcja
REKLAMA
REKLAMA
Nie ma to jak pyszny, domowy i pachnący chlebek. Dziś mamy przepis na chleb tak pyszny, że aż nóż się otwiera w kieszeni, oczywiście po to, by posmarować go masełkiem. Wielu dietetyków wskazuje, że najzdrowszym i najbardziej wartościowym pieczywem jest chleb na naturalnym zakwasie i dziś podpowiemy ci, jak zrobić taki chleb w domu przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy.
REKLAMA
Oczywiście musisz mieć dobry zakwas na chleb, a zrobisz go z tego przepisu.Tak samo ważna jest mąka, a w zasadzie dwie - żytnia i orkiszowa. Do tego jeszcze trochę ziaren i już możesz otwierać manufakturę domowego chleba.
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Pyszny, pachnący i zdrowy. Jak zrobić domowy chleb na zakwasie?
Składniki:
130 g gęstego, dokarmionego zakwasu z mąki żytniej,
400 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
pół łyżeczki miodu,
2 szklanki letniej wody,
czubata łyżeczka soli,
ulubione nasiona i pestki, polecam słonecznik i czarnuszkę.
Chleb na zakwasie - sposób wykonania:
Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę żytnią i orkiszową. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie dodaj wodę i zacznij mieszać drewnianą szpatułką.
Dodaj zakwas żytni, miód i dalej mieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. Masa będzie nieco kleista - taka właśnie powinna być. Na tym etapie dodaj także ulubione nasiona.
Miskę z ciastem na chleb przykryj ściereczką i odłóż na ok. 45 minut, by zakwas "ruszył". Po tym czasie ciasto powinno urosnąć.
Następnie ponownie wymieszaj ciasto i przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub oliwą. Wyrównaj wierzch i ponownie odłóż do wyrośnięcia, tym razem na ok. 5 godzin.
Po tym czasie zobaczysz, jak bardzo ciasto urosło. To czas na pieczenie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Piecz przez godzinę, co jakiś czas możesz posmarować wierzch chleba wodą.