• Link został skopiowany

Domowy chleb na zakwasie. Pyszniejszego nie kupisz w żadnej piekarni

Czy istnieje coś lepszego, niż świeżutkie, pachnące, domowe pieczywo? No, może wygrana na loterii, ale zrobienie domowego chleba na zakwasie po pierwsze jest łatwiejsze, a po drugie z tym przepisem na pewno zakończy się sukcesem. Jak się za to zabrać? To naprawdę łatwe, weź dwie mąki i niech zadzieje się chlebowa magia.
Domowy chleb na zakwasie
Fot. Redakcja

Nie ma to jak pyszny, domowy i pachnący chlebek. Dziś mamy przepis na chleb tak pyszny, że aż nóż się otwiera w kieszeni, oczywiście po to, by posmarować go masełkiem. Wielu dietetyków wskazuje, że najzdrowszym i najbardziej wartościowym pieczywem jest chleb na naturalnym zakwasie i dziś podpowiemy ci, jak zrobić taki chleb w domu przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy.

Oczywiście musisz mieć dobry zakwas na chleb, a zrobisz go z tego przepisu. Tak samo ważna jest mąka, a w zasadzie dwie - żytnia i orkiszowa. Do tego jeszcze trochę ziaren i już możesz otwierać manufakturę domowego chleba. 

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Pyszny, pachnący i zdrowy. Jak zrobić domowy chleb na zakwasie?

Składniki:

  • 130 g gęstego, dokarmionego zakwasu z mąki żytniej,
  • 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • pół łyżeczki miodu,
  • 2 szklanki letniej wody,
  • czubata łyżeczka soli,
  • ulubione nasiona i pestki, polecam słonecznik i czarnuszkę.

Chleb na zakwasie - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę żytnią i orkiszową. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie dodaj wodę i zacznij mieszać drewnianą szpatułką.
  2. Dodaj zakwas żytni, miód i dalej mieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. Masa będzie nieco kleista - taka właśnie powinna być. Na tym etapie dodaj także ulubione nasiona.
  3. Miskę z ciastem na chleb przykryj ściereczką i odłóż na ok. 45 minut, by zakwas "ruszył". Po tym czasie ciasto powinno urosnąć.
  4. Następnie ponownie wymieszaj ciasto i przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub oliwą. Wyrównaj wierzch i ponownie odłóż do wyrośnięcia, tym razem na ok. 5 godzin.
  5. Po tym czasie zobaczysz, jak bardzo ciasto urosło. To czas na pieczenie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Piecz przez godzinę, co jakiś czas możesz posmarować wierzch chleba wodą.
Więcej o: