• Link został skopiowany

Tani specjał z ziemniaków, kaszy i sera. Ten przepis pochodzi z małego miasteczka

Kuchnia polska jest niezwykle zróżnicowana i każdy region może pochwalić się czymś wyjątkowym. Regionem szczególnie bogatym w wyjątkowe pyszności jest Podlasie i dziś skupimy się na wyjątkowym przepisie z małego miasteczka. Piróg biłgorajski łączy w sobie tanie składniki i bogaty smak, czyli to kwintesencja podlaskiego gotowania. Zrobisz go łatwo, ale uważaj na kaszę - musisz zrobić ją jak starsze babcie.
Piróg biłgorajski
Damian Pawlos /Shutterstock

Kuchnia podlaska opiera się na tanich, łatwo dostępnych składnikach i w wielu regionalnych w przysmakach królują ziemniaki. Tak jest w przypadku znanej i lubianej babki ziemniaczanej, kiszki ziemniaczanej oraz naszej dzisiejszej gwiazdy. Jednak piróg biłgorajski to nie tylko ziemniaki. To także pyszny, najlepiej wiejski twaróg oraz kasza gryczana. Żeby danie wyszło naprawdę pyszne, nie wystarczy wszystkiego wymieszać i upiec. Ziemniaki (najlepiej mączyste) należy oczywiście ugotować. Jeśli zaś chodzi o kaszę, tutaj nie do końca będzie mowa o gotowaniu - kaszę należy uparować, by była odpowiednio miękka i naprawdę pyszna. Tę zasadę zna każda doświadczona gospodyni - jedną szklankę kaszy zalewa się dwiema szklankami wody. Reszta to już pikuś.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Piróg biłgorajski. Odpowiednio przygotuj kaszę, a będzie najlepszy na świecie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych,
  • 800 g kaszy gryczanej, najlepiej niepalonej,
  • 1 kg twarogu półtłustego,
  • ok. 600 ml śmietany, najlepiej kwaśnej
  • 200 g roztopionego masła,
  • 4 jajka,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej. 

Piróg biłgorajski - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przełóż je do miski. Kaszę uparuj według zasady, którą opisałam wyżej. Ciekawym pomysłem jest to, by do parowania kaszy użyć szklanki wody z gotowania ziemniaków - zawiera dużo skrobi, przez co potrawa będzie bardziej zwarta i nie będzie kruszyć się podczas krojenia.
  2. Do ugotowanych ziemniaków dodaj uparowaną kaszę, dołóż pokruszony ser, śmietanę, roztopione masło oraz jajka. Zacznij wyrabiać, a jeśli stwierdzisz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz piróg przez ok. 1,5 godziny.
  4. Piróg można jeść na ciepło lub na zimno z masłem. Świetnie smakuje także z sosem grzybowym lub odsmażany na maśle albo smalcu.

Ciekawostka: Piróg biłgorajski w 2005 roku został wpisany na Krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze. Mieszkańcy Biłgoraja na pewno pękają z dumy, że ich przysmak został tak doceniony. 

Więcej o: