Jest pulchny, pięknie pachnie i cudownie smakuje. Jak zrobić japoński chlebek hokkaido?

Siedzisz w domu kolejny tydzień, ciasto drożdżowe już upieczone, chleb na zakwasie również i szukasz czegoś nowego? Przygotuj japoński chlebek hokkaido! Jest pulchny, pięknie pachnie i cudownie smakuje, a do tego przypomina pieczoną chmurkę! Jak go przygotować? Mamy przepis!

Metoda tangzhong – o co chodzi?

Aby przygotować japoński chlebek hokkaido, należy skorzystać z metody tangzhong. Czym ona jest? Dzięki niej w chlebie rozwija się gluten. Wykorzystują ją japońscy piekarze, aby nadać wypiekom puszystości i przedłużyć ich trwałość. Metoda jest bardzo prosta – mąkę i wodę należy wymieszać w proporcji 1:5 i podgrzać. Sprawdź, jak wykorzystać tangzhong podczas wypieku chleba hokkaido!

Japoński chlebek hokkaido – przepis

Składniki:

Tangzhong:

  • 20 g mąki,
  • 100 g wody

Oraz:

  • 300 g mąki pszennej + mąka na podsypanie,
  • 1/4 szklanki tłustego mleka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdży w proszku,
  • 1 łyżka mleka w proszku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Tangzhong: W małym garnuszku wymieszaj wodę i mąkę, tak żeby nie było grudek. Cały czas mieszając, podgrzewaj miksturę na niewielkim ogniu (nie doprowadzając do wrzenia), aż jej konsystencja zacznie się robić lekko żelująca, lśniąca i gładka. Przełóż ją do miski i poczekaj, aż wystygnie do temperatury pokojowej.
  2. Przygotuj rozczyn: drożdże wsyp do miseczki i zalej je ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i odrobinę soli. Odstaw rozczyn na pół godziny, aż zacznie pracować.
  3. Tangzhong wymieszaj z jednym jajkiem, śmietanką kremówką i mlekiem w proszku. Dodaj także gotowy rozczyn.
  4. Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i sól, połącz. Następnie dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie luźne ciasto. Odłóż łyżkę i wyrabiaj je ręką przez 5 minut. Potem dodaj jeszcze trochę mąki i miękkie masło, wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i łatwe do formowania. Wtedy przełóż je do dużej miski, nakryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. Gdy powiększy swoją objętość dwukrotnie, zagnieć je po raz kolejny i podziel na trzy owalne części. Każdą z nich złóż (po długości) na trzy części i spłaszcz. Ułóż obok siebie w formie do pieczenia chleba i odstaw na kolejną godzinę, aby wyrosło.
  6. Będzie gotowe do pieczenia, gdy po naciśnięciu palcem na ciasto zacznie ono wracać do pierwotnej formy, ale zostanie niewielki ślad. Wtedy posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 Celsjusza. Piecz przez 30-40 minut, aż ładnie się zrumieni.
  7. Aby sprawdzić, czy ciasto się dobrze upiekło w środku, popukaj je od spodu. Jeśli wyda głuchy dźwięk – jest gotowe. Zostaw je do przestudzenia, a potem pokrój.

Jak jeść japoński chlebek hokkaido?

Mleczny chlebek hokkaido doskonale smakuje z dodatkiem ulubionych kremów lub konfitur. Jest pyszny również bez dodatków – można go jeść tak, jak dobrze nam znane ciasto drożdżowe, na przykład ze szklanką mleka lub do kawy.

Zobacz wideo

Może cię również zainteresować: Nie tylko Polacy wzięli się za pieczenie chleba. Wersja bez drożdży a z masłem orzechowym zawojowała Zachód.