Jest pulchny, pięknie pachnie i cudownie smakuje. Jak zrobić japoński chlebek hokkaido?
Metoda tangzhong – o co chodzi?
Aby przygotować japoński chlebek hokkaido, należy skorzystać z metody tangzhong. Czym ona jest? Dzięki niej w chlebie rozwija się gluten. Wykorzystują ją japońscy piekarze, aby nadać wypiekom puszystości i przedłużyć ich trwałość. Metoda jest bardzo prosta – mąkę i wodę należy wymieszać w proporcji 1:5 i podgrzać. Sprawdź, jak wykorzystać tangzhong podczas wypieku chleba hokkaido!
Japoński chlebek hokkaido – przepis
Składniki:
Tangzhong:
- 20 g mąki,
- 100 g wody
Oraz:
- 300 g mąki pszennej + mąka na podsypanie,
- 1/4 szklanki tłustego mleka,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki,
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży w proszku,
- 1 łyżka mleka w proszku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Tangzhong: W małym garnuszku wymieszaj wodę i mąkę, tak żeby nie było grudek. Cały czas mieszając, podgrzewaj miksturę na niewielkim ogniu (nie doprowadzając do wrzenia), aż jej konsystencja zacznie się robić lekko żelująca, lśniąca i gładka. Przełóż ją do miski i poczekaj, aż wystygnie do temperatury pokojowej.
- Przygotuj rozczyn: drożdże wsyp do miseczki i zalej je ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Dodaj łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i odrobinę soli. Odstaw rozczyn na pół godziny, aż zacznie pracować.
- Tangzhong wymieszaj z jednym jajkiem, śmietanką kremówką i mlekiem w proszku. Dodaj także gotowy rozczyn.
- Do dużej miski przesiej mąkę, cukier i sól, połącz. Następnie dodaj mokre składniki i wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie luźne ciasto. Odłóż łyżkę i wyrabiaj je ręką przez 5 minut. Potem dodaj jeszcze trochę mąki i miękkie masło, wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i łatwe do formowania. Wtedy przełóż je do dużej miski, nakryj bawełnianą ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Gdy powiększy swoją objętość dwukrotnie, zagnieć je po raz kolejny i podziel na trzy owalne części. Każdą z nich złóż (po długości) na trzy części i spłaszcz. Ułóż obok siebie w formie do pieczenia chleba i odstaw na kolejną godzinę, aby wyrosło.
- Będzie gotowe do pieczenia, gdy po naciśnięciu palcem na ciasto zacznie ono wracać do pierwotnej formy, ale zostanie niewielki ślad. Wtedy posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 Celsjusza. Piecz przez 30-40 minut, aż ładnie się zrumieni.
- Aby sprawdzić, czy ciasto się dobrze upiekło w środku, popukaj je od spodu. Jeśli wyda głuchy dźwięk – jest gotowe. Zostaw je do przestudzenia, a potem pokrój.
Jak jeść japoński chlebek hokkaido?
Mleczny chlebek hokkaido doskonale smakuje z dodatkiem ulubionych kremów lub konfitur. Jest pyszny również bez dodatków – można go jeść tak, jak dobrze nam znane ciasto drożdżowe, na przykład ze szklanką mleka lub do kawy.
Może cię również zainteresować: Nie tylko Polacy wzięli się za pieczenie chleba. Wersja bez drożdży a z masłem orzechowym zawojowała Zachód.
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
- Jajko w zupie szczawiowej tylko do smaku? Ma też inną - ważniejszą - rolę
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę