Kokosanki. Poczuj znów smak dzieciństwa [przepis]

Kokosanki to ciasteczka, które większość z nas kojarzy jeszcze z czasów dziecięcych. Jak je przygotować?

Kokosanka: przepis na proste ciasteczka

Kokosanka to rodzaj ciasteczek z dodatkiem wiórek kokosowych. Są kruche i idealnie nadają się do kawy jako słodki i lekki deser. Co ważne, kokosanki są wyjątkowo łatwe do przygotowania - większość z nas zawsze posiada w domu niezbędne składniki do ich wykonania. Kokosanki ze względu na sposób przygotowania mogą być dość długo przechowywane i nie stracą nic na swoim smaku. Ważne, tylko aby przechowywać je w zamkniętym pojemniku, tak aby zbytnio nie wyschły. W sieci można znaleźć wiele różnych przepisów na ciasteczka z kokosem. Poniżej znajdziesz te, które zawsze się sprawdzają.

Przepis na kokosanki z ciasta kruchego

Przepis na kokosanki z ciastem kruchym jest wyjątkowo prosty do wykonania, jednak wymaga nieco czasu, ze względu na konieczność schłodzenia ciasta w lodówce.

Składniki: 3 szklanki (250 ml) mąki pszennej, kostka margaryny, 3 łyżki kwaśnej śmietany, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 białka, szklanka cukru pudru, 20 dag wiórek kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, śmietanę i proszek do pieczenia. Ze składników wyrobić gładkie ciasto. Gdy będzie gotowe, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum dwie godziny.
  2. Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier puder. Na koniec dosypać partiami wiórki kokosowe i delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. 
  3. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości pół centymetra. Wyciąć okrągłe ciasteczka, a na każdym umieścić masę kokosową.
  4. Piec w temperaturze 170°C przez około 20 minut (aż kokos się lekko zarumieni).
Zobacz wideo 3 przepisy na szybkie i proste ciasta: sernik japoński, kokosanki i murzynek

Kokosanki z białek: proste i smaczne

Tradycyjne kokosanki z białek to proste ciasteczka o wyjątkowym smaku. Do ich przygotowania potrzeba jedynie białek, cukru i wiórek kokosowych, dlatego ich wykonanie jest wyjątkowo szybkie i łatwe. 

Składniki: 6 białek, 30 dag cukru, 30 dag wiórek kokosowych

Przygotowanie:

  1. Białka z cukrem ubić na sztywno na parze.
  2. Kiedy będą gotowe, dodać kokos i dokładnie wymieszać.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem. Łyżeczką nabierać masę i układać na papierze.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150°C aż do zarumienienia.
  5. Po upieczeniu zostawić w piekarniku, aby jeszcze się podsuszyły. 

Prawdziwe kokosanki, czyli jakie?

Przepisów na kokosanki jest mnóstwo, jednak który z nich jest właściwy? Jak wygląda receptura na prawdziwe kokosanki? Otóż w sieci znajdziemy wiele przykładów receptur według których mogą powstać pyszne ciastka kokosowe. Jednak do zrobienia prawdziwych kokosanek wystarczą białka, cukier i kokos. Tradycyjna receptura to ta najprostsza opierająca się na białkach. Można oczywiście ją modyfikować, dodając np. masło, które sprawi, że będą bardziej kruche, niemniej jednak podstawowy przepis tego nie przewiduje. 

Zobacz też: Ciasteczka, które zrobicie w 20 minut? Oto klasyczne czekoladowe shortbready

Więcej o: