Kokosanka to rodzaj ciasteczek z dodatkiem wiórek kokosowych. Są kruche i idealnie nadają się do kawy jako słodki i lekki deser. Co ważne, kokosanki są wyjątkowo łatwe do przygotowania - większość z nas zawsze posiada w domu niezbędne składniki do ich wykonania. Kokosanki ze względu na sposób przygotowania mogą być dość długo przechowywane i nie stracą nic na swoim smaku. Ważne, tylko aby przechowywać je w zamkniętym pojemniku, tak aby zbytnio nie wyschły. W sieci można znaleźć wiele różnych przepisów na ciasteczka z kokosem. Poniżej znajdziesz te, które zawsze się sprawdzają.
Przepis na kokosanki z ciastem kruchym jest wyjątkowo prosty do wykonania, jednak wymaga nieco czasu, ze względu na konieczność schłodzenia ciasta w lodówce.
Składniki: 3 szklanki (250 ml) mąki pszennej, kostka margaryny, 3 łyżki kwaśnej śmietany, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 białka, szklanka cukru pudru, 20 dag wiórek kokosowych.
Przygotowanie:
Tradycyjne kokosanki z białek to proste ciasteczka o wyjątkowym smaku. Do ich przygotowania potrzeba jedynie białek, cukru i wiórek kokosowych, dlatego ich wykonanie jest wyjątkowo szybkie i łatwe.
Składniki: 6 białek, 30 dag cukru, 30 dag wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Przepisów na kokosanki jest mnóstwo, jednak który z nich jest właściwy? Jak wygląda receptura na prawdziwe kokosanki? Otóż w sieci znajdziemy wiele przykładów receptur według których mogą powstać pyszne ciastka kokosowe. Jednak do zrobienia prawdziwych kokosanek wystarczą białka, cukier i kokos. Tradycyjna receptura to ta najprostsza opierająca się na białkach. Można oczywiście ją modyfikować, dodając np. masło, które sprawi, że będą bardziej kruche, niemniej jednak podstawowy przepis tego nie przewiduje.
Zobacz też: Ciasteczka, które zrobicie w 20 minut? Oto klasyczne czekoladowe shortbready