Ciasteczka, które zrobicie w 20 minut? Oto klasyczne czekoladowe shortbready

Macie ochotę na pyszną, mocno czekoladową przekąskę? Mamy dziś dla was przepis na rewelacyjne "shortbready", czyli proste ciasteczka, których przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 20 minut. Sprawdźcie przepis i delektujcie się prawdziwą czekoladową rozkoszą.

Do popołudniowej kawy lub herbaty cudownie jest zjeść pyszne ciasteczko. Najlepiej, jeśli będzie ono wykonane własnoręcznie z samodzielnie dobranych składników, aromatyczne i zniewalająco pyszne. Takie właśnie są czekoladowe „shortbready”. Dodanie rozpuszczonej czekolady zamiast kakao sprawia, że prawdziwie rozpływają się w ustach. Jak je zrobić? Sprawdźcie.

Czekoladowe "shortbready" - przepis

Składniki:

  • 120-150 g czekolady (minimum 60 proc. kakao),
  • 6 łyżki masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli

Jak zrobić czekoladowe "shortbready"?

Piekarnik rozgrzewamy do 150 st. C. Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do niej masło. Rozpuszczamy w garnuszku lub kuchence mikrofalowej, a potem mieszamy, aby powstała gładka masa. Roztopioną czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i solą, a następnie, ciągle mieszając, wsypujemy mąkę. Powinna powstać plastyczna masa o jednolitej strukturze. Formujemy z niej prostokąt i małym nożykiem lub ostrzem do pizzy wycinamy podłużne ciasteczka. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut i pieczemy, aż ciastka zaczną intensywnie pachnieć. Po wyjęciu z pieca odstawiamy je do całkowitego ostudzenia i serwujemy.

Zobacz wideo