Do popołudniowej kawy lub herbaty cudownie jest zjeść pyszne ciasteczko. Najlepiej, jeśli będzie ono wykonane własnoręcznie z samodzielnie dobranych składników, aromatyczne i zniewalająco pyszne. Takie właśnie są czekoladowe „shortbready”. Dodanie rozpuszczonej czekolady zamiast kakao sprawia, że prawdziwie rozpływają się w ustach. Jak je zrobić? Sprawdźcie.
Składniki:
Piekarnik rozgrzewamy do 150 st. C. Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do niej masło. Rozpuszczamy w garnuszku lub kuchence mikrofalowej, a potem mieszamy, aby powstała gładka masa. Roztopioną czekoladę mieszamy z cukrem pudrem i solą, a następnie, ciągle mieszając, wsypujemy mąkę. Powinna powstać plastyczna masa o jednolitej strukturze. Formujemy z niej prostokąt i małym nożykiem lub ostrzem do pizzy wycinamy podłużne ciasteczka. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut i pieczemy, aż ciastka zaczną intensywnie pachnieć. Po wyjęciu z pieca odstawiamy je do całkowitego ostudzenia i serwujemy.