Twarogowe ciasteczka z jabłkami. Potrzebujesz jedynie pięciu składników [PRZEPIS]

Twarogowe ciasteczka z jabłkami to propozycja dla wszystkich, którzy lubią łatwe i szybkie wypieki. Lekkie i kruche ciastka doskonale nadadzą się do kawy lub do podania gościom. Jak je przygotować? Sprawdź przepis na twarogowe ciasteczka z jabłkami.

Ciastka - przepis idealny na smakołyki do kawy

Masz ochotę na coś słodkiego domowej roboty, a nie chcesz poświęcać dużo czasu na przygotowanie? Goście zapowiedzieli, że wpadają za półtorej godziny, a ty musisz jeszcze posprzątać? Twarogowe ciasteczka z jabłkami robi się bardzo prosto, a większość czasu to leżakowanie ciasta w lodówce i samo pieczenie. Sprawdź, jak je zrobić.

Twarogowe ciasteczka z jabłkami – przepis

Składniki:

  • 360 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 400 g półtłustego twarogu,
  • 200 g masła,
  • cukier puder do posypania

Dodatkowo: 4 średnie twarde jabłka

Uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Twarogowe ciasteczka z jabłkami – sposób przygotowania

Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój w ósemki i usuń gniazda nasienne. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło i pokrusz półtłusty twaróg. Wszystkie składniki wymieszaj dłonią i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy i wykrawaj z niego kółka filiżanką. Każde kółko złóż na pół i włóż w nie kawałek jabłka. Rogi delikatnie ściśnij. Tak przygotowane ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Następnie przestudź je i oprósz cukrem pudrem.

Zobacz wideo Zobacz także: Ciastka omnomnomlety z bitą śmietaną. Niebo w gębie!

Ciasteczka twarogowe – z czym jeszcze można je przygotować?

Takie ciasteczka można zrobić także z innymi owocami, na przykład z brzoskwiniami (zarówno świeżymi, jak i dobrze odsączonymi z puszki) czy morelami, gruszkami lub pokrojonymi w plastry bananami. Do pieczenia nadadzą się także gęste powidła śliwkowe lub twarda marmolada. 

Więcej o: