Znacie ciasto "gnieciuch"? Jak sama jego nazwa wskazuje, wszystkie jego składniki po prostu wkłada się do miski i zagniata, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, z której powstanie wypiek. I te ciastka właśnie takie są – zagniatasz, pieczesz i zajadasz się do woli!
Składniki:
Rabarbar dokładnie umyj i pokrój w nieduże kawałki. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, dodaj masło, jogurt, jajka i pokrojony na kawałki rabarbar. Drewnianą łyżką połącz wszystkie składniki, a następnie zagniataj dłonią, aż do uzyskania dobrze wyrobionego ciasta. Powinno ono przypominać surowe ciasto drożdżowe – w razie potrzeby dodaj do niego jeszcze odrobinę mąki lub dolej trochę mleka. Następnie z ciasta uformuj kuleczki – pilnuj, aby w każdej z nich znalazły się kawałki rabarbaru. Kuleczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około pół godziny, aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu i wystudzeniu oprósz je cukrem pudrem.
Wskazówki:
Chcesz, aby ciasteczka były delikatniejsze w smaku? Dodaj do nich 250 g półtłustego sera twarogowego. Ciasto zrobi się trochę cięższe, ale jego smak będzie lżejszy, delikatniejszy. Dodatek twarogu sprawi również, że ciasteczka będą mniej słodkie – to doskonałe rozwiązanie dla osób nieprzepadających za zbyt słodkimi przekąskami.
Oczywiście rabarbar nie jest jedynym owocem, który można wykorzystać do ciasteczek. Dobrym dodatkiem będą na przykład świeże truskawki pokrojone na mniejsze kawałki, jagody czy borówki. Przepyszne ciastka z zagniatanego ciastka przygotujesz także z dodatkiem pokrojonej na kawałki czekolady lub z orzechami. Jesienią do gnieciuchów warto dodać kawałki twardych jabłek, a ciasto doprawić cynamonem. Powstanie pyszna, prawdziwie jesienna przekąska!