Gnieciuchy z rabarbarem - pyszne i proste ciasteczka, które zrobisz w kilka chwil [PRZEPIS]

Gnieciuchy z rabarbarem to ciastka, które przygotujesz nawet jeśli nie masz doświadczenia w kuchni. Pyszne i bardzo łatwe ciasteczka to doskonała sezonowa przekąska do przedpołudniowej kawy. Jak zrobić gnieciuchy z rabarbarem? Sprawdź przepis.

Znacie ciasto "gnieciuch"? Jak sama jego nazwa wskazuje, wszystkie jego składniki po prostu wkłada się do miski i zagniata, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, z której powstanie wypiek. I te ciastka właśnie takie są – zagniatasz, pieczesz i zajadasz się do woli!

Gnieciuchy z rabarbarem – przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej + odrobina mąki do podsypania,
  • 2 średnie jajka,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • 200 g rabarbaru,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • cukier puder do posypania

Gnieciuchy z rabarbarem – sposób przygotowania

Rabarbar dokładnie umyj i pokrój w nieduże kawałki. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, dodaj masło, jogurt, jajka i pokrojony na kawałki rabarbar. Drewnianą łyżką połącz wszystkie składniki, a następnie zagniataj dłonią, aż do uzyskania dobrze wyrobionego ciasta. Powinno ono przypominać surowe ciasto drożdżowe – w razie potrzeby dodaj do niego jeszcze odrobinę mąki lub dolej trochę mleka. Następnie z ciasta uformuj kuleczki – pilnuj, aby w każdej z nich znalazły się kawałki rabarbaru. Kuleczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszcz. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około pół godziny, aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu i wystudzeniu oprósz je cukrem pudrem.

Wskazówki:

  • Jeżeli obawiasz się zbyt kwaśnego smaku, zasyp rabarbar cukrem i odstaw na pół godziny. Gdy puści sok, odlej go (na przykład do herbaty), a rabarbaru użyj do ciasta;
  • Zamiast masła możesz dodać do ciasta olej rzepakowy – zastąpią je 4 łyżki oleju;
  • Ciasto można rozmieszać przy użyciu miksera, ale wychodzi gęste, więc łatwiej kontrolować jego konsystencję, mieszając składniki łyżką.
Zobacz wideo Zobacz także: wegetariańskie klopsy z ciecierzycy. Piękne i pyszne!

Gnieciuchy z rabarbarem – jak sprawić, by ciasto było delikatniejsze?

Chcesz, aby ciasteczka były delikatniejsze w smaku? Dodaj do nich 250 g półtłustego sera twarogowego. Ciasto zrobi się trochę cięższe, ale jego smak będzie lżejszy, delikatniejszy. Dodatek twarogu sprawi również, że ciasteczka będą mniej słodkie – to doskonałe rozwiązanie dla osób nieprzepadających za zbyt słodkimi przekąskami.

Gnieciuchy z rabarbarem... i z czym jeszcze?

Oczywiście rabarbar nie jest jedynym owocem, który można wykorzystać do ciasteczek. Dobrym dodatkiem będą na przykład świeże truskawki pokrojone na mniejsze kawałki, jagody czy borówki. Przepyszne ciastka z zagniatanego ciastka przygotujesz także z dodatkiem pokrojonej na kawałki czekolady lub z orzechami. Jesienią do gnieciuchów warto dodać kawałki twardych jabłek, a ciasto doprawić cynamonem. Powstanie pyszna, prawdziwie jesienna przekąska!