Kruche ciasteczka budyniowe to prawdziwy hit. Zrobisz je szybko i bardzo łatwo [PRZEPIS]

Kruche ciasteczka budyniowe przypadną do gustu wszystkim łasuchom lubiącym domowe wypieki. Przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko, więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze. Jak zrobić kruche ciastka budyniowe? Mamy przepis!

Kruche ciasteczka budyniowe to przekąska, w której przygotowanie można zaangażować całą rodzinę – nawet najmłodszych pomocników. Dlaczego? Bo zrobienie tych ciastek jest banalnie proste! Jeśli więc nie masz cierpliwości do wypieków lub jesteś typem osoby, która przypala nawet wodę na herbatę, nie obawiaj się, tylko wypróbuj przepis na kruche ciastka budyniowe. Sprawdź też, w jaki sposób można je ozdobić – to najbardziej atrakcyjna część tego przepisu!

Kruche ciasteczka budyniowe – przepis podstawowy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 kostki zimnego masła (możesz też użyć margaryny),
  • 1 jajko

Kruche ciasteczka budyniowe – sposób przygotowania

Do dużej miski przesiej mąkę, budyń oraz cukier puder i wymieszaj je ze sobą. Zimne masło posiekaj nożem, jednocześnie mieszając je z sypkim produktami – tak jak przy przygotowywaniu kruchego spodu do tarty lub mazurka. Następnie wbij jajko i szybko zagnieć kulkę z ciasta. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do temperatury 180*C. Z ciasta formuj małe kuleczki i układaj je na blasze. Potem spłaszcz każdą z nich, aby powstało okrągłe ciasteczko o grubości około 0,5 cm. Tak przygotowane ciastka wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, aż będą ładnie zrumienione na wierzchu. Po upieczeniu ostudź je i podawaj.

Zobacz wideo Zobacz także, jak zrobić przepyszne ciasteczka z jabłkami i krówkami. Niebo w gębie!

Kruche ciasteczka budyniowe w różnych smakach

Jak zrobić ciasteczka budyniowe w innym smaku niż waniliowy? Nic prostszego – zamiast budyniu waniliowego należy użyć jakiegoś innego. Możesz także wzmocnić go, dodając na przykład łyżkę kakao, odrobinę cynamonu lub kilka kropli wybranego aromatu. Ciekawym sposobem jest także dodanie do surowego ciasta łyżki masła orzechowego. Wierzch ciasteczek można posypać cukrem pudrem, lub - jeszcze przed upieczeniem - gruboziarnistym cukrem.

Jak ozdobić kruche ciasteczka budyniowe?

Najlepsze kruche ciastka budyniowe powinny nie tylko wspaniale smakować, ale także pięknie wyglądać. To wcale nie jest trudne, ale należy się tym zająć, gdy ciasto jest jeszcze surowe. Jeżeli posiadasz specjalny wałek grawerowany we wzory, to idealna okazja, by go użyć! Delikatnie rozwałkuj nim każdą kulkę, aby powstało wzorzyste ciasteczko. Bez specjalnego sprzętu także da się zrobić uroczo ozdobione ciastka. Najlepszym sposobem jest użycie tłuczka do ziemniaków. Wystarczy spłaszczyć nim każdą kulkę – w zależności od tego, której strony użyjesz, uzyskasz wzorek w kratę lub w paski. Kruche ciasteczka można też spłaszczyć i ponakłuwać widelcem, odcisnąć kratę lub paski tępą stroną noża, odcisnąć dziurki durszlaka lub rzadkiego sitka.

Należy jednak pamiętać, że wszystkie przedmioty, których będziemy używać do ozdobienia naszego wypieku, muszą być czyste. Chodzi nie tylko o rzecz oczywistą – higienę – ale także o pewność, że nie dodamy do nich niespodziewanej (i niechcianej) nuty smakowej!

Więcej o:
Komentarze (15)
Kruche ciasteczka budyniowe to prawdziwy hit. Zrobisz je szybko i bardzo łatwo [PRZEPIS]
Zaloguj się
  • bardzozimnylk

    Oceniono 7 razy 5

    W sam raz dla Adriana

  • brutalnaprawda

    Oceniono 9 razy 5

    jak budyniowe, to ja podziękuję....Może dla Joli byłyby ...chociaż chyba też już nie ... aleś Anżej narobił dziadostwa, że już nawet smakołyków się odechciewa.

  • saynotopis

    Oceniono 4 razy 2

    Co to, przepis na Andrzeja Dude? :)

  • golden_rain

    Oceniono 1 raz 1

    Faktycznie nazwa źle się kojarzy, ale ciasteczka są super pyszne, zrobiłam dzieciaki zajadają, można też zrobić z kakao, zrobiłam kilka i też są dobre.

  • qratoja

    Oceniono 3 razy 1

    Całkiem dobre ciasteczka. Dzieciom smakują.

  • pi_sz

    Oceniono 2 razy 0

    Zrobiłem byście wy nie musieli marnować składników i gazu/prądu - paskudne. Nie wiem jaki sens dodawania tego budyniu, lepiej dodać aromat waniliowy bo tylko czuć mąkę ziemniaczaną.

  • janadamf

    Oceniono 5 razy -3

    Jakis przedruk amerykanskiego lub brytyjskiego przepisu. Tam nikt nie ma wagi w domu. U nas w samej tylko Biedronce jest 10 roznych kostek masla.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX