Masło orzechowe to popularny dodatek do ciastek. Dobrze komponuje się i z czekoladą, i z kruchym ciastem. Ale może tym razem zamiast ciasteczek z masłem orzechowym przygotujecie ciastka zrobione z nim? Nie znajdziecie chyba prostszego przepisu na tak smaczne ciasteczka – wystarczą do nich zaledwie trzy składniki! Jak zrobić taką przekąskę? Wszystko wyjaśniamy.
Składniki (około 25 ciasteczek):
* Warto zwrócić uwagę na zawartość masła orzechowego. Najlepsze jest takie, które składa się z wyłącznie z orzechów. Niemile widziane dodatki to m.in. olej palmowy, olej rzepakowy czy syrop glukozowo-fruktozowy.
Uwaga: Jajka i masło orzechowe powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski przekładamy masło orzechowe, wsypujemy cukier i dodajemy jajka. Używając miksera, mieszamy wszystkie składniki, aż będą dobrze połączone, a masa da się łatwo formować. Wtedy odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków spłaszczamy każde ciastko. Blachę z ciasteczkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 10-12 minut, aż będą lekko rumiane. Przed spożyciem studzimy je na blasze – w tym czasie ciastka stwardnieją i nabiorą kruchości.
Ciasteczka z masłem orzechowym będą pyszne bez żadnych dodatków. Jeśli jednak pragniecie zrobić przekąskę, która sprawi, że wasze kubki smakowe eksplodują, polejcie ciastka polewą z gorzkiej czekolady. Taka sprawdzi się najlepiej – ciastka są już słodkie same w sobie przez dodatek cukru.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w garnku lub w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej łyżeczkę masła i dwie łyżki mleka. Gorącą czekoladą skrapiamy ciasteczka i czekamy, aż polewa zastygnie. Aby przyspieszyć ten proces, ciastka można schłodzić w lodówce.