Czekoladowe ciasteczka, które wam proponujemy, to doskonały przepis dla cukierników niepoddających się nawet wtedy, gdy okaże się, że skończyły się jajka, a w szafce nie ma już mąki. Jeśli nie masz ochoty na wycieczkę do sklepu lub zwyczajnie wolisz najpierw zużyć to, co jest kupione, sprawdź jak zrobić pyszne ciasteczka czekoladowe bez jajek i mąki.
Składniki:
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dobrze rozgnieć tłuczkiem. Margarynę lub masło rozpuść z cukrem i odrobiną wody lub mleka i połącz z masą ziemniaczaną. Dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz kakao i wszystko dobrze wymieszaj. Jeżeli używasz dodatków, wsyp je do masy w tym momencie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy uformuj niewielkie kulki, ułóż je na blasze i spłaszcz delikatnie. Piecz przez 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Wskazówka: Jeżeli chcesz, aby ciasteczka miały wzorki, spłaszcz je, używając tłuczka do ziemniaków. Możesz też odcisnąć wzór sitka, durszlaka lub stempla do ciastek na spłaszczonych już kulkach.
Jeżeli szukasz sposobu na zrobienie ciasteczek bez jajek, ale z użyciem mąki, użyj dojrzałych bananów. Połowa dużego, dojrzałego banana zastąpi jajko oraz porcję cukru w ciasteczkach.