Najlepsze ciasteczka to takie, które są nie tylko słodkie i smaczne, ale także można je zrobić samodzielnie i nie jest to skomplikowany proces. Najmłodsi kucharze bez wątpienia dodaliby jeszcze jeden warunek: przy przygotowaniu można trochę się ubrudzić i oblizywać palce. Kokosowe ciastka, które dziś proponujemy, spełniają wszystkie te warunki! Jak je zrobić?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsyp 400 g wiórków kokosowych. Następnie dodaj do nich mleko skondensowane i rozmieszaj je dokładnie. Mieszanie może być trochę uciążliwe i chwilę potrwać – można do tego wykorzystać drewnianą łyżkę, albo… (czyste) ręce! Gdy składniki będą dobrze połączone, przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Z masy kokosowo-mlecznej uformuj kuleczki i spłaszcz je. Poukładaj na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C. Ciasteczka kokosowe będą gotowe po około 15 minutach, gdy wierzch się ładnie zezłoci. Jedz je po przestudzeniu – będą cudownie chrupiące na zewnątrz, a miękkie i lepkie w środku!
Jeśli chcesz, ciasteczka możesz przyozdobić ulubionymi dodatkami. Nadadzą się do tego zarówno orzechy i suszone owoce, jak i czekolada, draże czy kolorowa posypka. Gdy uformujesz ciasteczka, połóż na wierzchu wybrane ozdoby. Piecz w taki samo sposób, jak kokosanki bez dodatków.