Ciastka orzechowe z czekoladą - proste, piękne i pyszne [PRZEPIS]

Ciastka orzechowe z czekoladą to przekąska, która bez wątpienia posmakuje każdemu. Ich ogromną zaletą jest to, że są łatwe w przygotowaniu i robi się je szybko. Sprawdź, jak zrobić ciasteczka orzechowe z czekoladą.

Pieczenie ciastek może być doskonałą zabawą, więc do pomocy warto zaangażować najmłodszych członków rodziny. Nawet jeśli wykonają tylko najprostsze czynności, satysfakcja z jedzenia ciasteczek będzie jeszcze większa! Podajemy przepis na ciastka orzechowe z czekoladą.

Ciastka orzechowe z czekoladą – przepis

Składniki:

Na ciasteczka:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki mielonych lub drobno pokruszonych orzechów (arachidowych lub włoskich),
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 100 g zimnego masła lub margaryny,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka

Na polewę czekoladową:

  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka masła

Ciastka orzechowe z czekoladą – sposób przygotowania

Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, rozdrobnione orzechy i cukier, wymieszaj. Wbij żółtka i dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki połącz szybko dłońmi i zagnieć ciasto. Ciasto możesz przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać z niego okręgi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz je również podsypać porcją mąki, rozwałkować i wykrawać z niego kółka dużą foremką lub kubkiem, a w ich środku robić otwór kieliszkiem. Ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 15 minut, aż się przyrumienią.

Gdy ciastka będą gotowe, odstaw je do wystudzenia. W garnku rozpuść masło, dodaj mleko i podzieloną na kawałki czekoladę, wszystko dobrze wymieszaj. Upieczone ciasteczka zanurzaj w czekoladzie (w całości lub do połowy) i odkładaj na talerz, by polewa zastygła. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, wstaw je do lodówki na kilka minut. Zanim czekolada zastygnie, możesz ozdobić ciasteczka dodatkami – na przykład cukrowymi perełkami, kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi.

Zobacz wideo Zobacz także, jak zrobić super proste ciasteczka budyniowe. Potrzebujesz tylko czterech składników
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.