Pieczenie ciastek może być doskonałą zabawą, więc do pomocy warto zaangażować najmłodszych członków rodziny. Nawet jeśli wykonają tylko najprostsze czynności, satysfakcja z jedzenia ciasteczek będzie jeszcze większa! Podajemy przepis na ciastka orzechowe z czekoladą.
Składniki:
Na ciasteczka:
Na polewę czekoladową:
Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, rozdrobnione orzechy i cukier, wymieszaj. Wbij żółtka i dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki połącz szybko dłońmi i zagnieć ciasto. Ciasto możesz przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać z niego okręgi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz je również podsypać porcją mąki, rozwałkować i wykrawać z niego kółka dużą foremką lub kubkiem, a w ich środku robić otwór kieliszkiem. Ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 15 minut, aż się przyrumienią.
Gdy ciastka będą gotowe, odstaw je do wystudzenia. W garnku rozpuść masło, dodaj mleko i podzieloną na kawałki czekoladę, wszystko dobrze wymieszaj. Upieczone ciasteczka zanurzaj w czekoladzie (w całości lub do połowy) i odkładaj na talerz, by polewa zastygła. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, wstaw je do lodówki na kilka minut. Zanim czekolada zastygnie, możesz ozdobić ciasteczka dodatkami – na przykład cukrowymi perełkami, kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi.